Δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα ο δήμος για την αναβάθμιση – ανακαίνιση των συντριβανιών της Πάτρας, παρά το σχέδιο που είχε εκπονήσει και το οποίο αναφερόταν στο όλο ζήτημα με φιλοδοξία για την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει στην πράξη η αναβάθμιση των συντριβανιών της Πάτρας έχει να κάνει κυρίως με τεχνικά ζητήματα και δυσκολίες που έχουν προκύψει αφού δεν υπάρχει η ανάλογη τεχνογνωσία.

Ωστόσο, βάρος πάνω στο θέμα των συντριβανιών, σύμφωνα τουλάχιστον με τη δημοτική αρχή, θα δοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το συντριβάνι της πλατείας Υψηλών Αλωνίων. 

Πρόκειται για ένα συντριβάνι που κάποτε τις περασμένες δεκαετίες ήταν αρκετά εντυπωσιακό, ειδικότερα τις νύχτες, με τα χρωματιστά νερά που ανέβλυζαν, ενώ αποτελούσε σημείο αναφοράς όχι μόνο για την πλατεία, αλλά και για την πόλη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το συντριβάνι της πλατείας Υψηλών Αλωνίων μαζί με το άνθινο ρολόι της Τριών Συμμάχων, ήταν τα δύο βασικά καρτ ποστάλ που κυκλοφορούσαν ως σουβενίρ για την Πάτρα, προβάλλοντας προς τα έξω την αχαϊκή πρωτεύουσα.


Στόχος των παρεμβάσεων του δήμου είναι να επαναφέρουν αυτή την εικόνα στο συγκεκριμένο συντριβάνι με την πεποίθηση ότι θα δώσει μια άλλη αίγλη στην πλατεία που αποτελεί την μεγαλύτερη πλατεία της Πάτρας.

Άλλωστε, είναι κάτι που αποζητούν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της πλατείας, καθώς συγκρίνοντας τη σημερινή εικόνα του συντριβανιού με αυτή που είχε κάποτε, μελαγχολούν.

Όμως για την ώρα το μόνο που έχει κάνει η δημοτική αρχή από τα 15 στο σύνολο τους συντριβάνια που είναι να αναβαθμίσει αφορά τα δύο μικρά που βρίσκονται στο κάτω μέρος της Τριών Ναυάρχων.  Όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ως έχουν. Περισσότερο βούρκοι δηλαδή παρά συντριβάνια…