Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι η Πανεπιστημιούπολη και ο χώρος του Πανεπιστημίου Πατρών, εξαιτίας της συνεχόμενης παραβατικότητας που δείχνουν οι Ρομά, λεηλατώντας τη περιουσία του ιδρύματος, κλέβοντας από καλώδια και μεταλλικά αντικείμενα μέχρι οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους φανεί χρήσιμο στη μαύρη αγορά.

Οι δυο επιστολές που έστειλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Μπούρας προς την αστυνομία, προς τον δήμο και προς την εισαγγελία Πατρών, αποτυπώνουν την αγανάκτηση όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας για αυτήν την κατάσταση που έχει προκύψει, με το ακαδημαϊκό ίδρυμα να ζητάει από τις αρμόδιες αρχές την προστασία της περιουσίας του.

Οι Ρομά κλέβουν κυρίως καλώδια τα οποία τα πωλούν στην μαύρη αγορά χαλκού, αλλά και μεταλλικά αντικείμενα που υπάρχουν στους χώρους της πανεπιστημιούπολης, ενώ στις διάφορες εξορμήσεις τους προχωρούν σε δολιοφθορές σε εγκαταστάσεις, αφήνοντας πίσω τους ζημιές χιλιάδων ευρώ που το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να βρει τα χρήματα για να επιδιορθώσει.

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη λεηλασία του Πανεπιστημίου Πατρών, με τις αρχές από τον δήμο έως και την αστυνομία, να μην έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό, μένοντας ουσιαστικά θεατές αυτής της κατάστασης, είναι ακόμα και μικρά παιδιά.

Ανήλικα, στέλνονται προφανώς από τους μεγαλύτερους τους για να κόψουν καλώδια υψηλής τάσης, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους. 

Ορμητήριο ο καταυλισμός

Ορμητήριο όλης αυτής της παραβατικότητας, σύμφωνα με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι ο καταυλισμός που υπάρχει στις όχθες του ποταμού Χάραδρου, πλησίον του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι Ρομά κλέβουν εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη έκταση που έχει ο χώρος του Πανεπιστημίου Πατρών και ξεπερνώντας εύκολα το εμπόδιο της περίφραξης, επιστρέφουν αφού εκτελέσουν το έργο τους, στο ορμητήριο τους.

Η πρυτανεία έχει θέσει το ζήτημα εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο στα υπόψη της δημοτικής αρχής, ζητώντας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να εκδιωχθεί ο καταυλισμός από τον Χάραδρο, χωρίς όμως να έχει εισπράξει καμία απάντηση. 

Όσο για την αστυνομία η οποία μάλιστα πριν από δύο μήνες σχεδόν σύστησε μια ειδική ομάδα για την παραβατικότητα των Ρομά, δεν έχει κατορθώσει να περιορίσει την παραβατικότητα που υπάρχει στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης.

Οι αρχές γνωρίζουν το θέμα

Ο πρύτανης σε μία εκ των δύο επιστολών του αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά που έλαβαν χώρα μέσα στο προηγούμενο δίμηνο. Οι αρχές γνωρίζουν το όλο θέμα αρκετά καλά.

Οπότε πρέπει να δράσουν, καθώς στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν σκοπεύουν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, κάνοντας τις νομικές ενέργειες που χρειάζονται για να μπει ένα τέλος στη λεηλασία του ιδρύματος.

Όσο μάλλον όταν τα ίδια άτομα που κλέβουν στον χώρο, είχαν φτάσει στο σημείο να ενοχλούν, σύμφωνα με μαρτυρίες, φοιτητές και φοιτήτριες που πήγαιναν να κάνουν το μάθημα τους.