Με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, «αναβαθμίζονται τα δημόσια πανεπιστήμια, εξασφαλίζεται η αξιοκρατία και η διαφάνεια στην εκλογή μελών ΔΕΠ, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως.

Με την κυβερνητική πλειοψηφία να υποστηρίζει ότι «ενισχύεται και αναβαθμίζεται η ακαδημαϊκή έρευνα και ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συνδέοντας τα με την κοινωνία και την αγορά εργασίας» και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι, «προχωρά σε μία ακόμα αντιμεταρρύθμιση αγνοώντας, αδιαφορώντας και παραπληροφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, νομοθετώντας την ιδιωτικοποίηση τους», ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο, «Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ, ενίσχυση της ποιότητας της λειτουργίας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία».
Κεραμέως: «Αναβαθμίζονται τα δημόσια πανεπιστήμια»

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ανοιχτή σε νέες βελτιωτικές προτάσεις, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, αντέτεινε ότι φέτος αυξήθηκε η τακτική χρηματοδότηση κατά 14% όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε μειωθεί κατά 30%.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως, επέμεινε ότι «αναβαθμίζονται σημαντικά τα δημόσια πανεπιστήμια, εξασφαλίζεται η αξιοκρατία και η διαφάνεια στην εκλογή των μελών των ΔΕΠ, και ενισχύονται τα ελληνικά πανεπιστημιακά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας και αναδεικνύονται στην διεθνή και ευρωπαϊκή αγορά».

Έμφαση, επίσης, έδωσε στα ελληνικά προγράμματα Erasmus, στη χορήγηση υποτροφιών που για πρώτη φορά όπως είπε, έχουν ενταχθεί και τα κοινωνικά κριτήρια καθώς και στην υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση των φοιτητών.

Η κ. Κεραμέως επεσήμανε ακόμα ότι, η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφραστεί θετικά για τα 4/5 του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια εξωστρέφειας και βελτίωσης της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ σημείωσε ότι για ένα σημείο διαφωνίας δεν υπάρχει ουσιαστικά αντιπρόταση.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις τόσο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, όσο και της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κ. Κεραμέως αντέτεινε ότι λύθηκαν πάνω από 30 καταλήψεις σε πανεπιστήμια με την εφαρμογή του και μάλιστα, όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη διαρκούσε 34 χρόνια η κατάληψη.