Λίγοι είναι αυτοί που θα πάνε διακοπές στο νησί. Λίγοι όμως είναι και αυτοί που θα βρουν καταλύματα σε καλές τιμές αν δεν κάνουν τον προγραμματισμό τους εγκαίρως.

Σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία της Πάτρας η πληρότητα στα καταλύματα της ηπειρωτικής χώρας είναι μεγάλη για τον Ιούνιο και ακόμα μεγαλύτερη για τον Αύγουστο, ωστόσο η ακρίβεια που υπάρχει στα μεταφορικά, στα ναύλα για τα ακτοπλοϊκά, αλλά και για την διαμονή, είναι μεγάλη.

Όπως αναφέρουν ταξιδιωτικοί πράκτορες που γνωρίζουν καλά το θέμα οι ανατιμήσεις στα ναύλα των πλοίων φτάνουν το 30% με 50% πάνω σε σύγκριση με το 2019, ενώ και το κόστος διαμονής, έχει μία ανοδική τάση και κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 70% με 80%, ανάλογα με το μέρος.

Οι αυξήσεις αυτές, σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία, είναι δεδομένες και έρχονται σαν συνέπεια της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των ανατιμήσεων που υπάρχουν σε δεκάδες τρόφιμα.

Όμως προκύπτουν, ειδικότερα στα top τουριστικά μέρη της χώρας, και από περιπτώσεις αισχροκέρδειας από ορισμένους επαγγελματίες που πάνε να βγάλουν τα σπασμένα μιας χρονιάς σε ένα δίμηνο.

Ο μέσος όρος του κοστολογίου για μία τετραμελή οικογένεια που πάει να κάνει διακοπές τριών ή τεσσάρων ημερών, για ένα οικονομικό κατάλυμα τριών αστέρων, φτάνει τα 500 με 800 ευρώ για ένα νησί του Ιουνίου, ανεβαίνει στα 1.200 με 1.400 ευρώ για ένα νησί του Αιγίου, ενώ για εναλλακτικά ηπειρωτικά μέρη πέφτει στα 400 με 700 ευρώ.

Πάντως, καλό θα ήταν για όσους πάνε διακοπές να απευθυνθούν σε ένα τουριστικό γραφείο γιατί εκεί μπορεί να βρουν πακέτα, με τις ίδιες σχεδόν παροχές, αλλά πιο οικονομικά, ακόμα και κατά 30% με 40%.