Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης για το ρεύμα έφεραν το όλο πράγμα στα ίσα συγκριτικά με το ύψος του ποσού της ρήτρας αναπροσαρμογής, παύοντας για το δίμηνο Μάιο και Ιούνιο την αιμορραγία που είχαν προκαλέσει στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις οι λογαριασμοί ρεύματος.

Οι επιδοτήσεις που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση μετά από την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε και στον επιχειρηματικό τομέα η ρήτρα αναπροσαρμογής, καλύπτουν σχεδόν στο 100% τα χρηματικό ποσό που έρχεται στους λογαριασμούς για τη συγκεκριμένη χρέωση.

Όμως η αιμορραγία παραμένει για τις επιχειρήσεις και κυρίως για αυτές που λόγω της φύσης της δραστηριότητας τους είδαν το περασμένο διάστημα αστρονομικά νούμερα στους λογαριασμούς τους.

«Πράγματι με τις επιδοτήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση ήρθε μια ισορροπία αφού καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό για το διάστημα του Μαΐου και του Ιουνίου τις αντίστοιχες χρεώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής» τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ και σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας για θέματα εστίασης, Σπύρος Στεργίου.  

«Όμως το θέμα είναι τι θα γίνει με το προηγούμενο διάστημα, πριν από τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης, όπου οι επιχειρήσεις στην κυριολεξία αιμορράγησαν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και των λογαριασμών ρεύματος».

Ένα διάστημα που δεν ήταν καθόλου μικρό, κράτησε σχεδόν εννιά μήνες, αφήνοντας εκατοντάδες επιχειρήσεις (όχι μόνο από τον κλάδο της εστίασης) χρεωμένες και άλλες χωρίς να έχουν κανένα κέρδος στο ταμείο τους αφού όλα τα χρήματα που έβγαλαν τα έδωσαν για τη ρήτρα και για το ρεύμα.

«Δουλέψαμε τον προηγούμενο χειμώνα  για την ρήτρα αναπροσαρμογής στην κυριολεξία. Δουλέψαμε δηλαδή για το τίποτα, για μία χρέωση που κανείς δεν μας εξήγησε γιατί μπήκε. Δεν θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να επιστραφούν τα χρήματα αυτά πίσω; Οι επιχειρήσεις δεν έχουν χρήματα στην άκρη για να λειτουργήσουν και να κάνουν τον προγραμματισμό τους».

Να αφαιρεθούν από τους επόμενους λογαριασμούς

Μια λύση, σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, θα ήταν να αφαιρεθούν από τους επόμενους λογαριασμούς για το ρεύμα τα χρήματα που η κάθε επιχείρηση έδωσε για τη ρήτρα. Επίσης, θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος εκείνος να σβήσουν οι οφειλές που έχουν προκύψει για την κάθε επιχείρηση στη ΔΕΗ ή στον ιδιώτη πάροχο μέσα από την χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Τετάρτη εκδικάστηκε η μήνυση που είχε καταθέσει το ΙΝΚΑ, και στον οποία είχε κάνει πρόσθετη παρέμβαση ο ΣΚΕΑΝΑ, ζητώντας πίσω τα χρήματα που έχουν δοθεί για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τις ανακοινώσεις της η ρήτρα αναπροσαρμογής θα καταργηθεί οριστικά από τον Αύγουστο και μετά. Καθυστερημένα, σύμφωνα με την αγορά, αφού όπως αποδείχτηκε ήταν μία χρέωση που κακώς μπήκε στους λογαριασμούς από την αρχή.