Συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων του ηλεκτροφωτισμού του δήμου Πατρέων για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με εναλλακτικές λαμπτήρες τύπου led.

Οι εργασίες αυτές έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον οχτώ μήνες, με τα συνεργεία να προχωρούν σταδιακά στην αντικατάσταση των λαμπτήρων από περιοχή σε περιοχή, με στόχο οι παρεμβάσεις αυτές να γίνουν σε όλες τις γειτονιές της Πάτρας και σε όλη την επικράτεια του δήμου.

Το σημαντικό είναι ότι το έργο αυτό διεκπεραιώνεται, χωρίς κάποιον ανάδοχο ή εργολάβο να έχει αναλάβει αυτές τις παρεμβάσεις, αλλά από την ίδια την υπηρεσία του δήμου, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στον δήμο να γλιτώσει χρήμα, αλλά και χρόνο αφού είναι γνωστό ότι η διαδικασία των διαγωνισμών για τα δημόσια έργα είναι χρονοβόρα και πολλές φορές πέφτει πάνω σε πολλά εμπόδια.

Στόχος του δήμου είναι οι δημοτικές υπηρεσίες να αναλαμβάνουν τέτοιου είδους έργα, γλιτώνοντας έτσι από τους αναδόχους, τις εργολαβίες και τους διαγωνισμούς που γίνονται, όμως αυτό είναι φύση αδύνατον αυτή τη στιγμή με το ελάχιστο έμψυχο δυναμικό που υπάρχει όχι μόνο στον ηλεκτροφωτισμό, αλλά και γενικότερα στις δημοτικές υπηρεσίες.

Εξοικονόμηση της τάξεως του 40%

Πάντως, σε ότι αφορά την αλλαγή των λαμπτήρων και την εγκατάσταση τους με φωτισμό τύπου led, ο δήμος προχώρησε στην προμήθεια πάνω από 10.000 λαμπτήρων, δαπανώντας ένα ποσό που έφτασε τα 3.000.000 ευρώ.

Οι εργασίες γίνονται αυτή τη στιγμή στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και κάθε βράδυ μπορεί να δει κανείς τα συνεργεία του δήμου στο κέντρο της πόλης να αλλάζουν τους λαμπτήρες.

Πρόκειται για ένα έργο που ίσως κριθεί κομβικό για την οικονομική κατάσταση του δήμου, γλιτώνοντας τον από τα υπέρογκα ποσά που πληρώνει το τελευταίο διάστημα την κατανάλωση ρεύματος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η εξοικονόμηση του ρεύματος μπορεί να φτάσει και το 40% σε σύγκριση με το ρεύμα που δαπανούσε έως τώρα με τους συμβατικούς λαμπτήρες.

Eξίσου σημαντικό είναι ότι τα led έχουν τη δυνατότητα μέσω αυτοματισμού να ρυθμίζονται για την ένταση του φωτός τους, μειώνοντας έτσι το ρεύμα που δαπανάται.