Η εγχώρια τουριστική αγορά είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον τουριστικό κλάδο και τον ξενοδοχειακό κλάδο της Αχαΐας, με τους ξενοδόχους να περιμένουν σημαντικά πράγματα από αυτό και το φετινό καλοκαίρι.
Άλλωστε, τη διετία της πανδημίας και ειδικότερα το καλοκαίρι του ’20 η εγχώρια τουριστική αγορά είναι που κράτησε σε ένα επίπεδο την πληρότητα των ξενοδοχείων, όταν οι ξένοι επισκέπτες δεν φαίνονταν ούτε με το κιάλι στην περιοχή μας.
Η Δυτική Ελλάδα αποτελεί μία από τις καλές επιλογές μιας ελληνικής οικογένειας που θέλει να κάνει τις διακοπές της στην ηπειρωτική επικράτεια της χώρας, ενώ φέτος αναμένεται να υπάρξει μία ακόμα μεγαλύτερη κίνηση αφού λίγοι είναι αυτοί που θα πάνε στα νησιά για διακοπές εξαιτίας εκτόξευσης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Όμως η αγορά αυτή θα γίνει αισθητή για τα ξενοδοχεία της περιοχής από τα τέλη του Ιουλίου και μετά, όταν ξεκινάει και η περίοδος που η πλειοψηφία των Ελλήνων βγαίνει σε καλοκαιρινή άδεια και πάει διακοπές. «Στηριζόμαστε και στην εγχώρια αγορά, ευελπιστώντας ότι θα μας ενισχύσει, κυρίως την περίοδο του Αυγούστου.
Η Δυτική Ελλάδα έχει αρκετές δυνατότητες στον εγχώρια τουρισμό και πιστεύουμε ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στο εθνικό δίκτυο, με τους αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στην περιοχή μας θα βοηθήσουν στην αύξησης της επισκεψιμότητας των Ελλήνων τουριστών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δημήτρης Διαμαντόπουλος.
Ο κοινωνικός τουρισμός
Πάντως, ο ίδιος ξεχωρίζει την εγχώρια αγορά από τον κοινωνικό τουρισμό. «Ο κοινωνικός τουρισμός είναι σίγουρα μια βοήθεια για τα ξενοδοχεία και τον κλάδο. Όμως δεν μπορεί μια επιχείρηση να στηρίζεται σε αυτόν.
Το μεγάλο μειονέκτημα είναι τα χρήματα που εισπράττει μία ξενοδοχειακή επιχείρηση για έναν δικαιούχο του κοινωνικού τουρισμού τα παίρνει μετά από σχεδόν έναν χρόνο. Με μεγάλη καθυστέρηση δηλαδή. Οπότε είναι ένα ζήτημα και αυτό για ένα ξενοδοχείο…».
Για αυτό άλλωστε και αρκετές από τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής (και όχι μόνο) επιλέγουν να μην παίρνουν μέρος καν στα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού. Η καθυστέρηση των χρημάτων και της πληρωμής των ξενοδοχείων είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να δει η πολιτεία αν θέλει μέσω του κοινωνικού τουρισμό να ενισχύσει ουσιαστικά και την εγχώρια τουριστική αγορά, αλλά και τις επιχειρήσεις.