Στο παραπέντε ο δήμος Πατρέων με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κράτησε στην περιουσία και στην διαχείριση του τα ιαματικά λουτρά και τις εγκαταστάσεις των Αραχωβιτίκων, λίγο έξω από την Πάτρα.

Τι μένει τώρα; Να εκπονήσει μία συγκεκριμένη αναλυτική μελέτη με όλες τις λεπτομέρειες του επενδυτικού σχεδίου που έχει για την αξιοποίηση τους. Διαφορετικά μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια τα ιαματικά λουτρά θα περάσουν οριστικά και αμετάκλητα στις "Ιαματικές Πηγές Ελλάδος" που θα αναλάβουν την κυριότητα τους και θα φροντίσουν για την αξιοποίηση τους.

Με νόμο που πέρασε το περασμένο έτος, ο κάθε δήμος είχε την προθεσμία να αποφασίσει μέχρι τις 23 Ιουνίου του 2022 αν θα κρατήσει υπό την ιδιοκτησία του τις φυσικές ιαματικές πηγές που ενδεχομένως να υπάρχουν στην επικράτεια του ή να δεχθεί την παραχώρηση τους στις "Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε.". 

Οι Ιαματικές Πηγές Ελλάδος είναι μία ανώνυμη εταιρεία που συστάθηκε για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της επικράτειας, έτσι ώστε να προχωρήσει με τα ανάλογα επενδυτικά βήματα στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού.  

Η εταιρεία αυτή έχει ένα ιδιωτικό προφίλ στην συλλογιστική της και στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πηγών θα αναζητούσε επενδυτικά κεφάλαια από ιδιώτες για να αναλάβουν την διαχείριση των εγκαταστάσεων και την λειτουργία τους.

Η Πάτρα με την απόφαση που πήρε στις 22 Ιουνίου το δημοτικό της συμβούλιο κράτησε τα ιαματικά λουτρά των Αραχωβιτίκων, όμως από εκεί και πέρα θα πρέπει να κάνει τα ανάλογα βήματα για την κατάστρωση ενός ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου.

Κλειστή η πηγή

Τα προβλήματα όμως είναι πολλά. Η πηγή μετά τον σεισμό του 2008 δεν λειτουργεί αφού μετατοπίστηκαν υπόγεια ρήγματα που άλλαξαν την κατεύθυνση του ιαματικού νερού, ενώ οι εγκαταστάσεις παραμένουν εδώ και χρόνια κλειστές.

Σύμφωνα με γεωλόγους επιστήμονες στους οποίους είχε αναθέσει ο δήμος μελέτη για το θέμα,  τα ιαματικά νερά μπορούν να αναβλύζουν από άλλο σημείο της τοπικής κοινότητας, όμως ο χώρος αυτός ανήκει σε ιδιώτη.

Όπως και να έχει η προθεσμία πλέον που πήρε ο δήμος για την παρουσίαση αυτού του επενδυτικού σχεδίου λήγει το 2026. Θυμίζουμε τις προηγούμενες δεκαετίες η κοινότητα των Αραχωβιτίκων συγκέντρωνε αρκετούς επισκέπτες λόγω των ιαματικών λουτρών και μάλιστα είχε χαρακτηριστεί και επισήμως ως τουριστικός προορισμός.