Πτώση παντού, σε κάθε μορφή της εστίασης, από τις ψησταριές και τις πιτσαρίες, μέχρι τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα.  Αυτό είναι to βασικό στοιχείo που χαρακτηρίζει τον κλάδο σε αυτόν τον πρώτo μήνα της καλοκαιρινής σεζόν.

Οι φοιτητές φεύγουν, όμως, φέτος η πτώση αυτή που είναι σε έναν βαθμό φυσιολογική για τα καταστήματα του κέντρου, ξεκίνησε από αρκετά πιο νωρίς. Οπότε σκεφτείτε ότι στη συνέχεια τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για την εστίαση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ένα μεγάλο ποσοστό καταστημάτων το Σαββατοκύριακο σε κεντρικά σημεία και στέκια της Πάτρας, όπως για παράδειγμα η Ρήγα Φεραίου, κλείνουν από το μεσημέρι του Σαββάτου και ανοίγουν μόλις φτάσει η Δευτέρα, στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Δεν τους συμφέρει να ανοίξουν Σαββατόβραδο και Κυριακή, περισσότερα έξοδα θα έχουν παρά έσοδα. Στον πεζόδρομο της Ηφαίστου δεν είναι λίγοι αυτοί οι επαγγελματίες που σκέφτονται πλέον με το φευγιό των φοιτητών να κλείσουν από τα μέσα Ιουλίου και μετά για καλοκαίρι και να ανοίξουν προς το τέλος του Αυγούστου.

Όμως και στα παραλιακά καταστήματα η κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή. Η κίνηση τις καθημερινές είναι ελάχιστη και η κίνηση τους στα Σαββατοκύριακα εξαρτάται από τις προθέσεις του καιρού.

Αν για παράδειγμα δεν φυσάει στην παραλία που βρίσκεται το τάδε κατάστημα, γεμίζει, όμως όταν φυσάει μένει άδειο και γεμίζει ένα άλλο μαγαζί που είναι σε κάποιο άλλο σημείο της παραλιακή ζώνης. Όμως μόνο για τα Σαββατοκύριακα και υπό προϋποθέσεις. 

«Η γενική εικόνα είναι πτωτική για όλες τις μορφές εστίασης και για όλα τα καταστήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ και μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γιάννης Σπυρόπουλος.

Οπότε ούτε το καλοκαίρι φαίνεται ικανό για να δώσει μια ανάσα στον κλάδο, μετά τον πεσμένο χειμώνα που προηγήθηκε...