Χαρμόσυνα είναι τα νέα για το θέμα των δύο συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου και της πλατείας Όλγας της Πάτρας που θεωρούνται διατηρητέα και που για να γίνει η συντήρηση τους, πρέπει να υπάρξει η ανάλογη έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο έστειλε μετά από αρκετό καιρό αναμονής μήνυμα στον δήμο για το όλο θέμα, τονίζοντας ότι αναμένεται να φέρει εξειδικευμένο σύμβουλο που να έχει την τεχνογνωσία, κάτω από το βλέμμα του οποίου θα προχωρήσει η συντήρηση τόσο των συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου, όσο και αυτού της πλατείας Όλγας.

Αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου είναι να προχωρήσουν την όλη διαδικασία και να προκηρύξουν την δημοπράτηση των έργων, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί και η αντίστοιχη χρηματοδότηση τους.

H μελέτη πάντως έχει εκπονηθεί από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων -  Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις αρχές του έτους.

Το θετικό είναι οπότε ότι με την απόκριση του υπουργείου Πολιτισμού για να στείλει τεχνικό σύμβουλο ανοίγει ο δήμος για τις εργασίες συντήρησης των τριών συντριβανιών που θεωρούνται μνημεία νεότερης τέχνης.

Τα δύο συντριβάνια στην πλατεία Γεωργίου χρειάζονται απαραίτητα συντήρηση αφού είναι εμφανής η σκουριά που υπάρχει από την υγρασία και από την φθορά στα μπρούτζινα λιονταράκια και στα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία των μνημείων.

Σε ακόμα πιο κακή κατάσταση βρίσκεται το συντριβάνι της πλατείας Όλγας, το οποίο δεν λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα το άγαλμα του που προέρχεται από το Κέρας της Αμαλθείας κάθε τόσο στολίζεται από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες που έχουν οι θαμώνες της συγκεκριμένης πλατείας.

Οπότε το έργο θα πρέπει να προχωρήσει με στόχο τη συντήρηση των μνημείων, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της αρχιτεκτονικής τους και η ιδιαιτερότητα της διακοσμητικής τους.