Ξεκίνησε η ετήσια περίοδος μουσώνων στην Ινδία, καλύπτοντας όλη τη χώρα. Η μουσώνες ήρθαν έξι ημέρες νωρίτερα από τον συνηθισμένο χρόνο έναρξης της, όπως ανακοίνωσε το κρατικό γραφείο της χώρας για τις προβλέψεις του καιρού.

Πάντως, το συνολικό επίπεδο των βροχοπτώσεων καταγράφεται μειωμένο μέχρι τώρα κατά μέσο ποσοστό 5%, για τη φετινή περίοδο.

Οι μουσώνες, είναι καθοριστικής σημασίας για την αγροτική παραγωγή και την οικονομική ανάπτυξη στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, ενώ έφτασαν στις ακτές της ομόσπονδης πολιτείας Κεράλα στις 29 Μαΐου, περίπου δύο ημέρες νωρίτερα από τη συνηθισμένη ημερομηνία της έναρξης τους. Μετά από μία πολλά υποσχόμενη έναρξη, οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 8% τον Ιούνιο.

Έτσι, οι σποραδικές βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα επιβράδυναν την καλλιέργεια του ρυζιού, που είναι καθοριστικής σημασίας για την καλοκαιρινή σοδειά. Οι εκτάσεις που έχουν καλλιεργηθεί μέχρι σήμερα, είναι μειωμένες σε ποσοστό 27% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Οι μουσώνες πάντως προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, ενώ πολλές περιοχές μπορεί να μείνουν για μέρες στο σκοτάδι. Οι Αρχές είναι σε ετοιμότητα και προειδοποιούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.