Το «VOCAL Φωνητικό Σύνολο Πάτρας», που ιδρύθηκε το 2011 με πρωτοβουλία της Καθηγήτριας Φωνητικής και μαέστρου Κατερίνας Πολυμενάκου γιόρτασε τα 10 χρόνια της μουσικής του διαδρομής με μια μεγάλη, μουσική, χορωδιακή βραδιά, το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 και ώρα 9μ.μ. στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Πατρινού δειλινού και του μοναδικού Πατρινού ηλιοβασιλέματος, στο Θεατράκι της Μαρίνας Πάτρας. Η εκδήλωσε πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση ενός χρόνου λόγω της πανδημίας.

Την έναρξη έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του «VOCAL Φωνητικού Συνόλου Πάτρας» Γιώργος Γεωργόπουλος, μιλώντας για το ρόλο της μουσικής στην ζωή μας, πώς δουλεύει η χορωδία και αυτού του είδους η μουσική τέχνη, τα οφέλη από την ενασχόληση με την Χορωδιακή Μουσική, την Δημιουργία του Vocal σκιαγραφώντας την προσωπικότητα της Μαέστρου, Μουσικού, Καθηγήτριας Φωνητικής, Ιδρύτριας και Ψυχής του Vocal Κατερίνας Πολυμενάκου. Ευχαρίστησε όλα τα μέλη από τα Ιδρυτικά έως και τα σημερινά γιατί χωρίς αυτά δεν θα υπήρχε το Vocal και αναφέρθηκε στην προοπτική του για το μέλλον. Επίσης ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και συνέδραμαν στην πραγματοποίηση αυτής της Επετειακής Συναυλίας. Κατέληξε με αναφορά στον Γιάννη Ρίτσο, «τραγουδάμε... όχι για να ξεχωρίσουμε αλλά για να ενώσουμε τον κόσμο».

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. (πρώην Πρόεδρος) του «VOCAL Φωνητικού Συνόλου Πάτρας» και από τα αρχικά ιδρυτικά μέλη Κων/νος Νικολακόπουλος, που αναφέρθηκε στην αρχική ιδέα, για την σχέση του με την Μαέστρο και στην απαρχή της δημιουργίας του Συνόλου και την έλευση, συμμετοχή και προσφορά του νυν προέδρου με την ίδρυση του Καλλιτεχνικού Σωματείου.

Το πρόγραμμα με τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, ήταν διαρθρωμένο αριστοτεχνικά σε τρεις ενδιαφέρουσες μουσικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιείχε τραγούδια και μελωδίες από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο ελληνικό και ξένο. Η Δεύτερη ενότητα από Μελοποιημένη Ποίηση. Η Τρίτη Ενότητα αποτελείτο από τραγούδια Spiritouals και παραδοσιακά. Και στις τρεις αυτές ενότητες εναλλάσσονταν τα Φωνητικά Σύνολα, οι Σολίστ και οι μουσικοί που έλαβαν μέρος.

Στην μεγαλειώδη αυτή συναυλία τραγούδησαν το «Μεικτό Φωνητικό Σύνολο vocal», το «Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Femmes VOCAL» υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Κατερίνας Πολυμενάκου. Επίσης τραγούδησαν σολίστ του Φωνητικού Συνόλου VOCAL, αλλά και η ίδια η μαέστρος Κατερίνα Πολυμενάκου. Στο πιάνο συνόδευσε η Μαρία Παστού.

Εξαίρετοι Πατρινοί Μουσικοί και καλλιτέχνες συμμετείχαν επίσης στη εορταστική αυτή μεγάλη συναυλία:

Το Jazz Quartet με τους σπουδαίους μουσικούς Στέργιο Σοιλέ (φλάουτο), Βασίλη Τζιατζιά (κιθάρα), Σπήλιο Καστάνη (μπάσο) και Γαβριήλ Μπιρλή (ντράμς), μάγεψαν το κοινό με τις Jazz μελωδίες τους και τους Blues & Jazz και Spiritouals αυτοσχεδιασμούς.

Με την ζεστή φωνή του ο Πατρινός σολίστ και φίλος του σχήματος Πάνος Καββαθάς (τραγούδι και κιθάρα), ενθουσίασε το κοινό που σιγοτραγούδησε μαζί του.

Και τέλος, συνεπήρε τους θεατές με τις ερμηνείες της η γνωστή και καταξιωμένη στα μουσικά πράγματα Πατρινή σολίστ και ερμηνεύτρια ΗΡΩ.

Την παρουσίαση της Συναυλίας και την επιμέλεια των κειμένων έκανε το μέλος του Σωματείου, φιλόλογος Παναγιώτης Γκόβας.

Στο φαντασμαγορικό φινάλε της Συναυλίας τιμήθηκε εκ μέρους του Δ.Σ. για την προσφορά της η Καλλιτεχνική Διευθύντρια και μαέστρος των Συνόλων Κατερίνα Πολυμενάκου με ειδικά φιλοτεχνημένη πλακέτα. Ταυτόχρονα τιμήθηκαν με αναμνηστικό δίπλωμα και δώρο τα τρία αρχαιότερα ιδρυτικά μέλη του συνόλου Κυριακή Ντίνου, Ηλίας Κουρτέσης και Κων/νος Νικολακόπουλος και εν συνεχεία έλαβαν το αναμνηστικό δίπλωμα και όλα τα υπόλοιπα μέλη καθώς και οι λοιποί συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Τον Συντονισμό και την Οργάνωση της Επιτυχημένης Εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και μέλος του Μεικτού Φωνητικού Συνόλου Γεώργιος Γεωργόπουλος με την βοήθεια των μελών του Vocal την δε Καλλιτεχνική Επιμέλεια και τα Κείμενα αυτής της ποιοτικής ξεχωριστής μουσικής χορωδιακής βραδιάς είχε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ Μαέστρος του Συνόλου Κατερίνα Πολυμενάκου.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους:

· Ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. κ Χρυσοστόμου ο Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Γαλάνης

· Η Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κα Χριστίνα Αλεξοπούλου

· ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης , Έρευνας & Καινοτομίας κ Φωκίων Ζαΐμης

· Ο Εκπρόσωπος της Προέδρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης- Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων

· Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Σπιράλ» του Δήμου Πατρέων και εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πέτρος Ψωμάς με μέλη της ομάδας πολιτισμού της παράταξής του

· Εκπρόσωποι Φορέων & Συλλόγων, φίλοι της Χορωδιακής Μουσικής και του Vocal, που κατέκλισαν το θεατράκι της Μαρίνας.

Συνδιοργάνωση:

· Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Αντιπεριφεριάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ Νικόλαος Κοροβέσης

Συνεργασία:

· Η Πρόεδρος της «Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων» κα Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, για την παραχώρηση του χώρου

· Οι Εθελοντές του Τμήματος Εθελοντισμού του Δήμου Πατρέων για την συνεισφορά τους στην διοργάνωση.

· Τα ιδρυτικά μέλη του VOCAL και τα σημερινά μέλη που πλαισιώνουν τα Μουσικά Σύνολα

· Η χορογράφος Ασπασία Πολυμενάκου

· Η Χρυσάνθη Βανταράκη και ο ομάδα της για τις εικαστικές δημιουργίες και την επιμέλειά τους.

· Η ThreeG Adv για το δημιουργικό του διαφημιστικού υλικού και του προγράμματος

· Το στούντιο NoiseBox και ο Σάκης Μπάστας για επιμέλεια του ήχου και την ηχοληψία της εκδήλωσης

Χορηγοί :

· Τα Φωτογραφικά Εργαστήρια Μ. Αλεξόπουλου για την Φωτογραφική Κάλυψη.

· Το Κηροπλαστείο Αβράμης, Η Ποτοποιία Κάστρο – Χάχαλη, και Ο Ντίνος Μιχ Ξένος με τις Δημιουργίες σε Κόσμημα, για τα ξεχωριστά δώρα της εκδήλωσης προσέφεραν

· Το Ανθοπωλείο Θεοφίλη για τα λουλούδια – ανθοδέσμες που προσέφερε

· Το cuppa café του Κώστα Στασινού και wet – wet του Λάμπρου Στασινού για τα αναψυκτικά και νερά

· Ο Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Αnagcafe για τα γλυκίσματα

· Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Λόγος» Πάττη Χαρίτου, To κομμωτήριο «Αντώνης», Το μέλος του Vocal και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κα Κάκια Λάζου για τις προσφορές τους

Χορηγοί Επικοινωνίας:

· Εφημερίδα «Πελοπόννησος» Έντυπη και ηλεκτρονική

· Εφημερίδα «Γνώμη» Έντυπη και Ηλεκτρονική

· Τηλεόραση SuperB

· Το «Πατρινόραμα» Πανελλαδικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης

Υποστήριξη:

· ΕΡΤ Πάτρας

· Αχελώος TV

· Ράδιο Γάμμα

· Εφημερίδα "Εκκλησιολόγος"