Το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, Ανθολόγιο, ήρθε για να μείνει με κυρίαρχο μέλημα του τη φροντίδα και την άριστη διαπαιδαγώγηση των παιδιών που αναλαμβάνει.

Πρόκειται για ένα Πρότυπο ΚΔΑΠ, που προσεγγίζει τα σκανδιναβικά μοντέλα διαπαιδαγώγησης, με την υπόσχεση που γίνεται πράξη και δεν είναι άλλη από το να βιώσουν τα παιδιά αξέχαστες εμπειρίες γεμάτες δημιουργία.

Η Σωτηρία Βγενοπούλου που διευθύνει το χώρο μιλάει στο patrasevents.gr και αποκαλύπτει τα πάντα.

1. Το Ανθολόγιο, το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, έχει καταφέρει να κερδίσει τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά που αναλαμβάνετε, τι πιστεύετε ότι σας κάνει να ξεχωρίζετε;

Τα παιδιά στο Ανθολόγιο δεν περνούν συμβατικά το χρόνο τους αλλά ανακαλύπτουν τις δεξιότητές τους. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία, αφού είναι κοινή συνισταμένη πολλών παραγόντων. Αφενός ,οι έμπειροι παιδαγωγοί σε συνδυασμό με το πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διαρκώς ανανεώνεται .Αφετέρου οι σύγχρονες και περιποιημένες αίθουσες όσο και ο κατάλληλος εξοπλισμός που προσφέρουμε οδηγούν το παιδί στην εξέλιξη και την πρόοδο. Είμαστε ,άλλωστε πρωτοπόροι, σαν κέντρο δημιουργικής απασχόλησης στη χρήση διαδραστικών πινάκων, στους οποίους τα παιδιά εκπαιδεύονται σε παιχνίδια προηγμένης τεχνολογίας.

2. Ποιες ηλικίες παιδιών αναλαμβάνετε; Τι είναι αυτό που απασχολεί τους γονείς πιο πολύ όταν αποφασίζουν να φέρουν τα παιδιά τους σε ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης;

Το κδαπ εντάσσει στην οικογένειά του παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Οι γονείς επιθυμούν τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μικρών, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι στο σπίτι. Όπως καλά γνωρίζετε, ζούμε στην εποχής της πληροφορίας και της αυξημένης χρήσης υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων όπως και tablet από την προσχολική κιόλας ηλικία. Η κατάχρηση, μάλιστα, που είναι συχνό φαινόμενο, επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά. Ερχόμενα λοιπόν στο Ανθολόγιο, αφήνουν πίσω αυτή την «κακή» συνήθεια και έρχονται σε επαφή με ερεθίσματα τέχνης, επιστήμης, αθλητισμού που μόνο οφέλη έχουν να προσδώσουν στο παιδί.

3. Τι αγαπάτε πιο πολύ στην ενασχόληση σας με τα παιδιά;

Μα φυσικά, τα ίδια, τα παιδιά. Η αθωότητα, το καθαρό τους βλέμμα και το πηγαίο γέλιο, θεωρώ, πως δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.


4. Πώς καταφέρνετε να κερδίζετε τα παιδιά και να τους χαρίζετε ένα πλατύ χαμόγελο να φορούν όταν επιστρέφουν σπίτι;

Η αγάπη για τη δουλειά μας, η παιδαγωγική μας προσέγγιση, η αλήθεια μας απέναντί τους νομίζω ότι είναι η απάντηση. Ξέρετε, αυτό που θέλουν τα παιδιά είναι να διασκεδάσουν, να περάσουν όμορφα με τους φίλους το απόγευμά τους. Στα θεματικά πάρτυ που οργανώνουμε σε όλες τις περιόδους (έναρξη σχολικής χρονιάς, Halloweeen,Απόκριες, Summer camp)βλέπουμε ότι τα παιδιά ξεφαντώνουν. Ο χώρος «πλημμυρίζει» από γέλια, τραγούδια και ενθουσιασμό, κάθε φορά που σπάει η αυτοσχέδια θεματική πινιάτα που έχουμε ετοιμάσει .Η ειδοποιός διαφορά στο Ανθολόγιο είναι ότι συνάμα με τη διασκέδαση προσφέρουμε ψυχαγωγία για αυτό το λόγο σε όλη διάρκεια της χρονιάς οι δραστηριότητες επιλέγονται μία προς μία με αποκλειστικό γνώμονα την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Διασκέδαση και ψυχαγωγία λοιπόν είναι έννοιες ταυτόσημες στο Ανθολόγιο!

5. Πόσο χρήσιμο είναι ένα παιδί να απασχοληθεί σε ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης;

Είναι σίγουρα χρήσιμο αν όχι απαραίτητο, θα σας έλεγα. Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης δημιουργήθηκαν για έναν σκοπό, τον οποίο δεν πρέπει κανένας να αγνοεί.

Να αξιοποιείται δημιουργικά ο ελεύθερος χρόνος των μικρών εκτός του σχολικού ωραρίου.Το Ανθολόγιο, συγκεκριμένα, είναι ένας πολυχώρος ψυχαγωγίας, γνώσης και διασκέδασης. Μέσω των βιωματικών εργαστηρίων και του δομημένου παιχνιδιού , οι μικροί μας φίλοι ,έρχονται σε επαφή με έννοιες και θεματικές ενότητες που συμβάλλουν στη διάπλαση μιας υγιούς πολύπλευρης προσωπικότητας.

6. Αναπτύξτε μας το πλαίσιο δραστηριοτήτων σας

Οι δραστηριότητες που εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του παιδιού .Εκπαιδευτική ρομποτική,εικαστικά (κεραμική, ζωγραφική, σχέδιο), μαγειρική, πειράματα, παραμύθι , εργαστήρι λόγου και σκέψης, κατασκευές, παιχνίδι στα αγγλικά, θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο,μουσικοκινητική, ρυθμική, yoga, μπαλέτο, tae kwon do, χορός, σκάκι, κηπουρική,θεματικές ενότητες messy/sensory play. Δεν πρέπει να παραλείψω πως αναλαμβάνουμε καθημερινά και τη σχολική μελέτη των παιδιών σε ολιγομελή τμήματα πάντα υπό την
επίβλεψη των έμπειρων παιδαγωγών.

Υπάρχουν, βέβαια στιγμές που η ροή του προγράμματός μας αλλάζει και το Ανθολόγιο αποκτά πιο ενημερωτικό-κοινωνικό-επιμορφωτικό χαρακτήρα γιατί επιλέγουμε να προσκαλούμε στη δομή επαγγελματίες που ενημερώνουν τα παιδιά για θέματα που τα αφορούν. Μπορώ να σας αναφέρω , ενδεικτικά, την επίσκεψη μια έγκριτης διατροφολόγου που συνομίλησε στα παιδιά, δίνοντάς τους, χρήσιμες διατροφικές συμβουλές. Άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί η παρουσία μιας εξαιρετικής συγγραφέως που αφηγήθηκε το δικό της παραμύθι στα παιδιά.

Ακόμα τα βιωματικά εργαστήρια όπως αυτό της αναπαράστασης του τρύγου σε ρεαλιστικές συνθήκες στον εξωτερικό χώρο της δομής ή ακόμα της αναπαράστασης της ζωής των Εσκιμώων σε συνθήκες απόλυτου ψύχους , θεωρώ ότι συνιστούν μια εξαιρετική προσέγγιση , διαφορετική από όσα γνωρίζουν.
Και εμείς , οι ίδιοι, φυσικά, οργανώνουμε μουσικοθεατρικές παραστάσεις («Οι γυναίκες της Ηπείρου» «Τα ωραιότερα Χριστούγενα του Αη Βασίλη» «Η γέννηση του Χριστού» και τελευταία «Η γιορτή της μητέρας». Για την καλύτερη δυνατή προσέγγιση των παραστάσεων το Ανθολόγιο έχει δημιουργήσει επιλεγμένες στολές για τα μέλη της. Έτσι, τα αγαπημένα μας παιδιά νιώθουν για λίγο ηθοποιοί. Οι ενέργειες αυτές γίνονται γιατί θεωρώ ότι το θέατρο και η τέχνη γενικότερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας των μικρών μας μαθητών.


Info:

Τηλέφωνο: 261 031 2421 & 6934.049.625

Διεύθυνση: Αυλώνος 48, Πάτρα

Facebook: Ανθολόγιο

Instagram: anthologio_patra

E-mail: [email protected]