Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε σήμερα Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία ζητά τη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

"Ένα από τα πλέον σοβαρά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), είναι οι συχνές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Οι συχνότερες λοιμώξεις είναι αυτές των χειρουργικών τραυμάτων, οι ουρολοιμώξεις, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και εκείνες που οφείλονται σε ενδοφλέβιους καθετήρες.

Η πρόσφατη εμφάνιση ενός μικροοργανισμού που κατατάσσεται στους μύκητες και φέρει την ονομασία «Candida auris» προβληματίζει έντονα την ιατρική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα στατιστικά που αφορούν στις λοιμώξεις στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά, αφού προκύπτει ότι ένας στους δέκα νοσηλευόμενους έχει υποστεί ενδονοσοκομειακή λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι αντίστοιχες λοιμώξεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5% ως ποσοστό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 15%.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η θνησιμότητα των προσβληθέντων είναι πάνω από 30%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 15%.

Το πρόβλημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντοπίζεται ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου οι επικρατούσες συνθήκες εννοούν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών.

Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία καταγράφουν αρνητική πρωτιά στο συγκεκριμένο ζήτημα και αποτελούν τις χώρες με τα περισσότερα θύματα.

Συνεπώς, είναι απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων, η συγκρότηση ενός αξιόπιστου, σύγχρονου και αποτελεσματικού ιατρικού πρωτοκόλλου, η διαρκής επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας και η εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας".

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Υγείας, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και β) την κατάρτιση ενός αξιόπιστου, σύγχρονου και αποτελεσματικού ιατρικού πρωτοκόλλου με στόχο την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.