Μετά από μια ανάπαυλα επτά μηνών, διάστημα κατά το οποίο φόρτισε τις μπαταρίες της με μπόλικο ύπνο, ταξίδια και διάβασμα, η Άνγκελα Μέρκελ είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει ένα νέο ρόλο μακριά από τις κρίσεις και τις κυβερνήσεις συνασπισμού.

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, που απέρριψε τον περασμένο Ιανουάριο πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για κορυφαίο πόστο, σχεδιάζει, όπως αποκάλυψε χθες εκπρόσωπός της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων να αναλάβει την προεδρία της κριτικής επιτροπής του πορτογαλικού βραβείου Gulbenkian  για την ανθρωπιά.

Η Μέρκελ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild, θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα όπως αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στη φετινή τελετή απονομής του βραβείου.
Η πρώτη δουλειά της Μέρκελ μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία

Η Μέρκελ είχε ενημερώσει την γερμανική κυβέρνηση για την επιθυμία της να αναλάβει την προεδρία της κριτικής επιτροπής του Gulbenkian και με απόφασή του στις 15 Ιουνίου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το υπουργικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, μετά από σχετική εισήγηση συμβουλευτικής επιτροπής.

Το ίδρυμα Gulbenkian, που ίδρυσε ο Αρμένιος μεγιστάνας πετρελαίου και συλλέκτης έργων Τέχνης, Καλούστ Γκουλμπενκιάν το 1956 στην Πορτογαλία, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μέσω της Τέχνης, της φιλανθρωπίας, της επιστήμης και της εκπαίδευσης. Το ίδρυμα ξεκίνησε προ διετίας την απονομή του Βραβείου για την Ανθρωπιά. Το 2020 η Σουηδή ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή, Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε η πρώτη που έλαβε το βραβείο, που συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο ενός εκατ. ευρώ, για τον αγώνα της κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και για της καταστροφής του περιβάλλοντος.