Ο Σ.Ε.Π. στην 22η συνάντηση Βετεράνων της 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών της Σερβίας.

Ο Σύλλογος Εφέδρων Πελοποννήσου (Σ.Ε.Π.) μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Συνδέσμου των Βετεράνων της 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών της Σερβίας Συνταγματάρχη κ. Vidoje Kovacevic συμμετείχε στις εκδηλώσεις της 22ης συνάντησης Βετεράνων Αλεξιπτωτιστών στην πόλη Guča(πόλη της τρομπέτας)της Σερβίας στις 24 έως και 26 Ιουνίου.
Αφού προηγήθηκε η πορεία των Βετεράνων στην πόλη με τα λάβαρα των Συλλόγων αλλά και με τις Σημαίες της Σερβίας, της Ελλάδας και της Ρωσίας ύψωσαν τη σημαία τους στις 11 το πρωί κοντά στο Μνημείο του Σαλπιγκτή και ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων της 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών Vidoje Kovacevic, ο απόστρατος υποστράτηγος Ilija Todorov, πολεμικός Διοικητής της 63ης Μεραρχίας Πεζικού, όπως και ο Τόμο Κόλοβιτς, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων της 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών.
Θερμό καλωσόρισμα απηύθυνε σε Βετεράνους και προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του Δήμου Lucani κ. Milivoje Dolović.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση επίσης απηύθυνε ο απεσταλμένος του Προέδρου Aleksandar Vučić της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Milorad Veljović.
Στην 22η συνάντηση βετεράνων της 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, απονεμήθηκαν αναγνωρίσεις σε αλεξιπτωτιστές και ανθρώπους που σέβονται και εκτιμούν τη θυσία και όλα όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα τα μέλη αυτής της ταξιαρχίας για την πατρίδα και τον λαό της.
Ευχαριστίες δόθηκαν :

- Στον Miloš Jovićić, Αντιδήμαρχο Lucani
- Στον Milija Milenković, βοηθό του προέδρου του δήμου Lucani
- Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Lucani στην Guca
- Στον βετεράνο Ντράγκιτς Σουλγιάγκιτς

Βιβλία δόθηκαν :

- Στον Σύλλογο Αναπήρων Πολέμου Gradiška
- Στον Σύλλογο Αναπήρων Πολέμου Srbobran

Εικόνες της Σινδόνης της Υπεραγίας Θεοτόκου με το αλεξίπτωτο δόθηκαν :

- Στον βετεράνο Μίλαν Λάζιν
- Στον βετεράνο Ivan Krstić
- Στον βετεράνο Ζόραν Μιλιβόγεβιτς

Μικρές πλακέτες απονεμήθηκαν :

-Στον Αρχιερέα Σταυροφόρο Ljubinko Korićanac
- Στην κυρία Μάγια Τζόρτζεβιτς
- Στον Βετεράνο Vladimir Šušić
- Στον βετεράνο Dejan Đurđević
- Στον βετεράνο Πρέντραγκ Μάτοβιτς
- Στον βετεράνο Milenko Tošić

Μεγάλες πλακέτες απονεμήθηκαν :

- Στον Πρόεδρο του Δήμου Λουκάνι, κ. Milivoje Dolović
- Στο Ίδρυμα Σερβικών Αγωνιστών
- Στον Κύριο Ljubodrag Miscevic
- Στον Στρατηγός της Αστυνομίας Γκόραν Ραντοσάβλιεβιτς Γκούρι
- Στον βετεράνο Srdjan Paunovic
-Στον βετεράνο Ράντε Μαριάνοβιτς
- Στον βετεράνο Ντράγκαν Ράντιτς
- Στον βετεράνο Ντούσαν Πέτροβιτς

Πλακέτες όρκου αλεξίπτωτου απονεμήθηκαν :

- Στον Βετεράνο Γελίσια Ραντιβόγεβιτς
- Στον Πρόεδρο του Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου (Σ.Ε.Π.)Εφ Τχη Αλεξιπτωτιστή
κ. Καρυώτη Γεώργιο.

Ο κ. Καρυώτης επίσης επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βετεράνων της 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών Vidoje Kovacevic .
Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Aleksandar Vučić, πλακέτα παρέλαβε ο απεσταλμένος του Προέδρου, Milorad Veljović.

Στο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι ορχήστρες των Marko Trnavac από το Mršelj, Jovica Jovanović από το Lunovo selo, καθώς και το KUD «Milan Blagojević-Namenska», Lucani.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην πόλη Guča περιελάμβανε παραδοσιακά δρώμενα όπως χορευτικά υπό των ήχο των "χάλκινων οργάνων" αλλά και πάγκους με χειροποίητες κατασκευές και παραδοσιακά προϊόντα.
Εν συνεχεία το πρόγραμμα περιελάμβανε ρίψη Αλεξιπτωτιστών ελευθέρας που προσγειώθηκαν εντός του γηπέδου της πόλης και είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Εκ μέρους του Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου (Σ.Ε.Π.) ο κ. Καρυώτης ευχαριστεί θερμά για την τιμητική πρόσκληση που του έγινε αλλά και την άψογη φιλοξενία από τους αδερφούς Σέρβους Βετεράνους αλεξιπτωτιστές.
Το μήνυμα που θέλει να απευθύνει μετά και την επιστροφή του στην Ελλάδα είναι :

Για να είσαι αλεξιπτωτιστής πρέπει να έχεις ψυχή, να έχεις καρδιά, οι Σέρβοι αδερφοί μας τους δόθηκε η ευκαιρία και πολέμησαν, αγωνίστηκαν για την πατρίδα τους, πέρασαν δύσκολα αλλά έμειναν όρθιοι.
Είμαστε λαοί αγκαλιασμένοι με την Ελευθερία, την αγάπη για την πατρίδα αλλά και με πίστη στον Τριαδικό Θεό μας!!!
Εμείς ως Έλληνες είμασταν δίπλα σε αυτούς τους <<'ΗΡΩΕΣ>> και αν χρειαστεί το ίδιο θα κάνουν και αυτοί.
Μόνο σεβασμό αξίζει σε αυτόν τον αδερφό λαό.

Ως Σύλλογος συνεχώς θα προσπαθούμε να έχουμε άριστη σχέση και αδελφική φιλία. Στόχος μας είναι και θέλουμε να συνεργαστούμε από κοινού σε δράσεις για την Ορθοδοξία, τον πολιτισμό, την παιδεία, την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό, την συνεργασία στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, πανδημίες/επιδημίες, έκτακτες καταστάσεις,οικονομικές κρίσεις και γενικά την περαιτέρω σύσφιξη και συνεργασία μεταξύ των Ορθοδόξων λαών Ελλάδος, Σερβίας, Ρωσίας, πάντα με γνώμονα το κοινό καλό για τους λαούς μας.