Αυξήθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και τα δάνεια τον Μάιο 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, μειώθηκαν κατά 336 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Μάιο, αντιθέτως οι καταθέσεις επιχειρήσεων (στις οποίες περιλαμβάνονται και πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις) αυξήθηκαν κατά 1,64 δισ. ευρώ. Ετσι συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,350 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ανήλθε σε 6,3% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. Αντιθέτως μείωση κατά 48 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2022, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 181 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,2% από 3% τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των χορηγήσεων η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 464 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 607 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 3,2% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Πιο αναλυτικά η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2022, ήταν θετική κατά 589 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 699 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 7,8% από 7% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 7,3% από 6,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 764 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 683 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 12,4% από 15,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 175 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 16 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 148 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάιο του 2022, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 67 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,3% από -2,2% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Μάιο του 2022, ήταν θετική κατά 1,547 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 239 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 15,4% από 17,4% τον προηγούμενο μήνα.