Την εξέλιξη των δημοτικών ιατρείων και την μετατροπή τους σε σύγχρονες ιατρικές δομές που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη και να τους παρέχουν τις επιστημονικές τους υπηρεσίες, ζητούν τα μέλη της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν υπάρχουν τρόποι για να εκσυγχρονιστεί αυτή η δομή, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ ή ακόμα και voucher και την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

Κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλους δήμους που έχουν προχωρήσει στην αξιοποίηση τέτοιων προγραμμάτων.  Για την ώρα πάντως η βασική υπηρεσία που προσφέρουν τα δημοτικά ιατρεία της Πάτρας έχει να κάνει κυρίως με γραφειοκρατικές διαδικασίες και με συνταγογραφήσεις, παρά με ιατρικές εξετάσεις.

Άλλωστε, τα ιατρεία αυτά στην Πάτρα δεν έχουν τον απαιτούμενο ιατρικό μηχανισμό και την υλικοτεχνική υποδομή. Τα τρία μάλιστα στεγάζονται στα ΚΑΠΗ της Πάτρας, ενώ το μοναδικό που έχει μία αυτόνομη λειτουργία είναι αυτό του Ακταίου.

Οι γιατροί που στέλνονται από την 6η ΥΠΕ στα δημοτικά ιατρεία καλύπτουν και άλλες οργανικές θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το κάνουν κυρίως για να γράψουν τα απαιτούμενα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις στους ασφαλισμένους.

Ωστόσο, σίγουρα ο χαρακτήρας αυτός των δημοτικών ιατρείων δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων της πόλης και κυρίως τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.

Οπότε απαιτείται, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, εκσυγχρονισμός και αυτός μπορεί να έρθει μέσα από την εμπλοκή και των ιδιωτών ιατρών που με τα ιατρεία που διαθέτουν μπορεί να στηρίξουν υλικοτεχνικά την δομή αυτή, δίνοντας της έναν ουσιαστικό χαρακτήρα.