Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς «Imvanex» εξετάζει ο ΕΜΑ για παροχή προστασίας κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε αξιολόγηση δεδομένων για να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς «Imvanex» ώστε να συμπεριλάβει την προστασία από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων.

Το Imvanex είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο στην ΕΕ για την πρόληψη της ευλογιάς σε ενήλικες. Περιέχει μια ζωντανή τροποποιημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται «vaccinia Ankara», που σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς. Θεωρείται επίσης πιθανό εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και του ιού της ευλογιάς.
Ευλογιά των πιθήκων: Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το Imvanex παράγει αντισώματα

Η απόφαση για την έναρξη αυτής της αξιολόγησης δεδομένων βασίζεται σε αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών (μη κλινικά δεδομένα) που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο αυτό ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων που στοχεύουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τη νόσο.

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ σημειώνει ότι οι προμήθειες του Imvanex είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένες στην ΕΕ. Το Imvanex διατίθεται στην αγορά ως Jynneos στις ΗΠΑ όπου είναι εγκεκριμένο για την πρόληψη τόσο της ευλογιάς των πιθήκων όσο και της ευλογιάς.