Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα που είχε υποβάλει η ΔΕΗ για την διεξαγωγή πιλοτικής δίκης αναφορικά με το ζήτημα της ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η αρμόδια τριμελής επιτροπή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συντασσόμενη με τις θέσεις που εξέφρασε η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων και ο ΔΣΑ, απεφάνθη ότι δεν συντρέχει λόγος να οδηγηθεί σε πιλοτική δίκη το ζήτημα που έχει ανακύψει και αφορά χιλιάδες καταναλωτές αναφορικά με τις χρεώσεις και την αποπληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η ΔΕΗ με το αίτημά της ζητούσε τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης, ώστε το θέμα να κρινόταν άπαξ και να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, υποστηρίζει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και έχει επισημαίνει ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

Κατά τον κ. Βερβεσό η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.