Η Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής παρουσιάζει τον Χρίστο Παπαγεωργίου και το νέο του έργο με τίτλο «Οι Στυλιστικές παραλλαγές πάνω σε ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη», την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 20:30 στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών αίθουσα «Κων/νος Κυδωνιάτης» (Ρ. Φεραίου 7).

Οι Στυλιστικές Παραλλαγές πάνω σε ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη είναι ένα νέο έργο του Χρίστου Παπαγεωργίου για σόλο πιάνο -και ηλεκτρονικά- με αφετηρία την πασίγνωστη μελωδία του τραγουδιού «Στο περιγιάλι το κρυφό».  Ένα πασίγνωστο ελληνικό τραγούδι μεταμορφωμένο σε όλα τα μουσικά στυλ , από τον Κουπερέν μέχρι τον Κιθ Τζάρετ, αλλά και ακόμη παραπέρα, με τη βοήθεια του Τμήματος Μουσικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (Καθηγητές Θ. Λώτης και Α. Μνιέστρης).
 
Ο Χρίστος Παπαγεωργίου συναδελφώνει ετερόκλητα μουσικά στυλ με κοινό σημείο αναφοράς φυσικά, το πιάνο. Από τον Μπαχ και τον Χαίντελ ξετυλίγεται μια μεγάλη σειρά από εμβληματικούς πιανίστες-συνθέτες της ιστορίας (Μότσαρτ, Σούμαν, Μπάρτοκ κ.ά.), οι οποίοι συνομιλούν μουσικά με ...τον Μίκη Θεοδωράκη! Το ξεχωριστό αυτό πρόγραμμα αγκαλιάζει σαν ένα μουσικό οδοιπορικό τις πιανιστικές τάσεις και προσωπικότητες που διεμόρφωσαν την μουσική σκέψη μέσω του πιάνου ανά τους αιώνες. Ξεκινώντας από τα πρώιμα μουσικά στυλ πληκτροφόρων, όπως του τσέμπαλου, φτάνει να ανιχνεύσει τις άγνωστες ηχητικές προεκτάσεις του πιάνου με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.

Σκοπός  πέρα από την καθαρά μουσική απόλαυση είναι επίσης να εκφράσει στους ακροατές την άποψη, πώς η μουσική που ονομάζουμε "κλασσική", πέρα από την εκάστοτε εποχιακή της αμφίεση, μπορεί να διατηρεί ουσιαστικά μια  άρρηκτη σύνδεση με τις βαθιές και αναλλοίωτες κοινωνικές  αξίες  όπως, το λαϊκό τραγούδι, ο χορός και το χιούμορ.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
"Αριστούργημα,… θα μείνει στην ιστορία,... ένα μεγάλο μουσικό έργο, και ταυτόχρονα η δυσκολότερη πρόκληση για κάθε συνθέτη...ο μουσικός πρεσβευτής της Ελλάδος αυτή τη στιγμή, που πρέπει να παίζεται σε όλο τον κόσμο..."
Μίκης Θεοδωράκης

«…μοναδικό one man show……μας καθήλωσε με ένα και μόνον έργο…σε καλοσχεδιασμένο πάρκο μαγικό όπου άνθιζαν απειράριθμες τεχνοτροπίες …ένα απλούστατο πασίγνωστο μοτίβο, είχε απελευθερώσει κρουνούς πανέμορφης μουσικής αστραπιαία μεταμορφούμενης… ένα ανεπανάληπτο Σαββατόβραδο» (Ο.Μ.Μ.Α.20-2-2010)
Γιώργος Λεωτσάκος (Εφημερίδα «Εξπρές» 13 Μαρτίου 2010

«Ο Στραβίνσκυ και ο Μπάρτοκ χαμογελούν μές στούς τάφους τους. Ο Ντεμπυσσί  γνέφει με το κεφάλι του σιωπηλή επιδοκιμασία. Ο  Μότσαρτ και ο Πατέρας Μπαχ  θαυμάζουν κατάπληκτοι…ένα αριστούργημα… όχι μόνο για την αίθουσα συναυλιών αλλά και για την  αίθoυσα διδασκαλίας… οι  απανταχού διδάσκαλοι  διαθέτουν πλέον ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να ανοίξουν τις καρδιές των νέων… αυτό το έργο θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.»
Hobart Earle, Μαέστρος-Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Οδησσού.
www.odessaphilharmonic.com

«…μια από τα λαμπρότερες νέες παρουσιάσεις στη Νέα Υόρκη αυτή την εποχή. Το κοινό παρακολουθούσε απόλυτα μετουσιωμένο από την αρχή μέχρι το τέλος, …όπου οι αδιάκοπες μεταπτώσεις και η μαγική ενέργεια το προωθούν πέρα από τα όρια της φαντασίας…μοναδική σύλληψη… Η υψηλοτάτου επιπέδου εκτέλεση και ερμηνεία του έργου του από τον κύριο Παπαγεωργίου ήταν ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του».
Εlmira Darvarova,Βιολονίστα, Πρώην Eξάρχων Μητροπολιτικής Όπερας Ν.Υ.
www.elmiradarvarova.com
Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του «Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της Νέα Υόρκης»

«Εκπληκτικό και ευφυές….και πολύ διασκεδαστικό!»
Peter Tiboris
www.petertiboris.com
Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής MidAmerica Productions, Inc.N.Y.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τα Μέρη:

1. Εισαγωγή (Ηλεκτρονική παραλλαγή 1)
2. Θέμα
3. "Ο Κουπερέν των ατέρμονων ποικιλμάτων" (τσέμπαλο)
4. "Ατονικό" Βέμπερν
5. "Σονάτα Σκαρλάτι" (τσέμπαλο)
6."Σαντούρι"
7. "O Xάυντν των διακριτικών εκπλήξεων"
8. "Λουτοσλάβσκυ"
9.
10.  "Μότσαρτ-το μουσικό συνεχές" (3 παραλλαγές)
11.
12. "Επίγραμμα" alla George Crumb
13. Ραχμάνινωφ-Πρελούδιο
14. "Από αργό Μέρος Σονάτας Μπετόβεν"
15. "Μπλούζ-Γκόσπελ"
16. Λίστ
17. "Impromptu Σούμπερτ"
18. "Από τον Σούμαν στον Μπράμς"
19. "Στραβίνσκυ"
20. "Σοπέν"
21. "Χιναστέρα"
22. "Ντεμπυσσί"
23. "Μπάρτοκ"
24. "Κάτι μου είπε ο Μάνος…"
25. "Τραγούδι του Μπρόντγουεη για την Τ."
26. "Παράξενο Ροκ εν Ρολλ στα τρία όγδοα"
27. "Τζαζ"
28. «Κηθ Τζάρετ»
29. "Αφαίρεση"
30. "Πρελούδιο-Ουβερτούρα Χαίντελ"
31. «Φούγκα του Μπαχ για όλες τις εποχές»    
32. Επίλογος - "Πρός το Επέκεινα" (Ηλεκτρονική παραλλαγή 2)

Η Είσοδος είναι ελεύθερη.
Στις 20:00 ο κ. Παπαγεωργίου θα δώσει διάλεξη με προβολές και ακουστικά παραδείγματα πάνω στα στυλ της μουσικής που ακούγονται στο έργο.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
www.christospapageorgiou.com
[email protected]

- ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ -

 Ο Χρίστος Παπαγεωργίου είναι μουσικός με διεθνείς διακρίσεις και συνεχή καλλιτεχνική παρουσία σε διαφορετικούς μουσικούς τομείς όπως η σύνθεση, η ερμηνεία και η παραγωγή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

 Έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα ώς πιανίστας και συνθέτης στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα του κόσμου, όπως Carnegie (Weil) Hall, Symphony Space Auditorium (Νέα Υόρκη), Berlin Philharmonie (Γερμανία), Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall στο Kensington Palace στο St James Palace (Λονδίνο), στις αίθουσες Κioi Hall, Codaira Hall, Casals Hall (Τόκυο), Rudolfinum Dvorak Hall (Πράγα), στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και πλήθος σημαντικών αιθουσών σε διάφορες πόλεις ανα τον κόσμο (Βέρνη, Βασιλεία, Οδησσό, Σικάγο κ.α.). Έχει συμπράξει με σημαντικές Ορχήστρες όπως η Philharmonia του Λονδίνου, η Οxford Philomusica, η Orchestre Symphonique du Capitale de Toulouse, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οδησσού, η Συμφωνική του Μονάχου, η Malaga Symphony Orchestra, η N.H.K. της Ιαπωνικής Ραδιοτηλεόρασης, η Orchestra Sinfonica del Emiglia Romagna “Arturo Toscanini”, η Orchestre Symphonique de Neuchatel, η Czech Radio Symphony, τους London Soloists, την RAM Sinfonia, την Odessa Chamber Orchestra την Ορχήστρα Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, την Ορχήστρα Πατρών κ.α.

Έχει συμπράξει με εξέχοντες μαέστρους όπως οι  M. Plasson, P. Entremont, P. Calderon, H. Earle, D. Callegari, M. Belli κ.ά. Μουσική του παρουσιάζεται από διακεκριμένους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

Έχει ηχογραφήσει ως σολίστ και συνθέτης, για διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια όπως το BBC, το Berlin Radio 3, το Swiss Radio, το RAI, το ARD, το 3ο Πρόγραμμα της Ε.Ρ.Α. κ.ά, καθώς και μουσική του σε δισκογραφία.

Είναι κάτοχος διπλωμάτων, μεταπτυχιακών τίτλων, διακρίσεων σπουδών και διεθνών υποτροφιών στους τομείς: σύνθεση, πιάνο, διεύθυνση ορχήστρας, μουσικολογία, και διδασκαλία, από Ιδρύματα όπως το Ωδείον Αθηνών, Royal Academy of Music, London University, Thames Valley University, το Ίδρυμα Ωνάση κ.ά.

Έχει τιμηθεί με πολλά πρώτα διεθνή βραβεία πιάνου και σύνθεσης, μεταξύ των οποίων το 1ο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης “2 Agosto” στην Bolognia της Ιταλίας το 1999, καθώς και από την "΄Ενωση Ελλήνων Κριτικών, Θεάτρου και Μουσικής"  το 1998.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, έχει παράλληλα έντονη εκπαιδευτική  δραστηριότητα σε Κρατικά Ιδρύματα και Σχολές, καθώς και στα Μ.Μ.Ε. Έχει διδάξει επί μια δεκαετία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπήρξε επι σειρά ετών καθηγητής μουσικής στην Κρατική Σχολή Χορού και πραγματοποιεί πλήθος σεμιναρίων και συναυλιών-διαλέξεων. Είναι παραγωγός της μουσικολογικής εκπομπής "Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη" του Τρίτου Προγράμματος (2001-2011) της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και της ΕΤ1 (Δορυφορικό, Ψηφιακό και Κρατικό Δίκτυο 2005-2011).