Στην άρνηση του συνόλου των κατηγοριών που αντιμετωπίζει προχώρησε σήμερα κατά την απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο Δημήτρης Λιγνάδης, αποδίδοντας όλα όσα του καταλογίζονται σε πικρίες, αντιπαλότητες αλλά και σε δική του, όπως είπε, απερισκεψία, την οποία επέδειξε σε πολλά ζητήματα.

Από το πρωί ο κατηγορούμενος πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου απολογείται απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, όπως ο ίδιος ζήτησε. Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως γνωρίζει… 2,5 από τους από τους τέσσερις άνδρες που τον έχουν καταγγείλει για σεξουαλική τους κακοποίηση, αρνούμενος σε κάθε τόνο όμως ότι τους έχει βιάσει! Μάλιστα αναφέρθηκε και στο κίνημα #metoo λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι κάτω από την ομπρέλα του μπορεί να στεγαστούν και να παίξουν το ρόλο του θύματος διάφορα άτομα. «Λυπάμαι που ένα τέτοιο κίνημα τόσο σοβαρό, κάτω από την ομπρέλα του μπορεί να καούν και τα ξερά και τα χλωρά και αυτό είναι κάτι που θα οδηγήσει στην αυτοκατάργηση του. Κάποιοι προσπάθησαν να κλείσουν λογαριασμούς τους μέσω του #metoo. Εδώ σε εμένα ψάχνουμε να βρούμε μεγάλα κίνητρα σε άτομα που είναι τελείως φτηνά» είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του επιμένοντας πως αποφάσεις του και χειρισμοί του κατά τη θητεία του στο Εθνικό Θέατρο ξεσήκωσαν αντιδράσεις και προκάλεσαν πικρίες.

Πρόεδρος: Είναι πολλοί οι άνθρωποι αυτοί που σας κατηγορούν. Γιατί να θέλουν κατηγορήσουν κάποιον που είναι παντελώς αθώος;

Κατηγορούμενος: Η ποιότητα μιας κατηγορίας φαίνεται ποιος ακριβώς τη λέει. Εσείς θα κρίνεται τι ποιόν είχαν όλοι αυτοί που παρήλασαν εδώ πέρα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Δημιούργησαν ένα πλέγμα, ένα σύμπλεγμα, επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι ενωμένοι σε μια αδιαίρετη μονάδα. …

Μιλώντας για την αυτοκριτική που όπως είπε έκανε στις φυλακές και τις σκέψεις που έκανε για το πώς ενεπλάκη στην υπόθεση, είπε μεταξύ άλλων: «Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ».

Ο κατηγορούμενος μίλησε για σκευωρία σε βάρος του και ερωτηθείς από την έδρα για τον δεύτερο άνδρα που τον κατήγγειλε για βιασμό, τον S., ο κατηγορούμενος ανέφερε πως γνώρισε το συγκεκριμένο πρόσωπο μέσω του αδελφού μιας κοπέλας με την οποία έπαιζαν μαζί στο θέατρο. «Στις Βάκχες η μια από τις κοπέλες η Νάταλι Ερνέστα είχε ένα αδελφό που έφερνε στις πρόβες. Τον Θοδωρή. Ερχόταν συνεχώς μαζί μας. Μια μέρα μου λέει πρέπει να γνωρίσεις έναν φίλο μου «λίγο φαντεζί προσωπικότητα». Πήγα και τον οποίο γνώρισα στα Goody’s στο κέντρο», είπε ο Δ. Λιγνάδης.

Πρόεδρος: Δεν συναντηθήκαμε σε μπαρ;

Κατηγορούμενος: Όχι, και δεν θα είχε πρόβλημα να το παραδεχτώ.

Πρόεδρος: Πως βρεθήκατε εκεί;

Κατηγορούμενος: Είπαμε πάμε εκεί και συναντηθήκαμε.

Πρόεδρος: Είχατε συναναστροφές όλοι μαζί;

Κατηγορούμενος: Με την αδελφή του αλλά κι χωρίς εκείνη. Η Νάταλι μου είχε ζητήσει να ακολουθήσει την περιοδεία ο αδελφός της για να του κάνω αρχαία γιατί είχε κοπεί στα αρχαία.

Πρόεδρος: Τι κοινό σημείο είχατε;

Κατηγορούμενος: Ήθελα από παιδί να μεταδίδω γνώση, ειδικά σε όσους ήταν κενοί αυτής. ….

Πρόεδρος: Είχε έρθει και στο σπίτι σας το 2015 ο Σ;

Κατηγορούμενος: Ναι.

Πρόεδρος: Μας είπατε ότι καταλάβετε πως τον γοητεύσατε. Θα μας το εξηγήσετε λίγο;

Κατηγορούμενος: Ήταν εκφραστικός στις εκδηλώσεις του. Βαφόταν. Χρησιμοποιούσε μια διάλεκτο που χρησιμοποιούν κάποιοι γκέι, δεν κάνω αξιολόγηση, απλώς περιγράφω.

Πρόεδρος: Είχατε συζητήσει για ερωτικές προτιμήσεις;

Κατηγορούμενος: Ίσως. Αλλά δεν έδωσα καμία σημασία.

Πρόεδρος: Δεν σας απασχόλησε να συζητάτε ερωτικές προτιμήσεις με ανήλικο;

Κατηγορούμενος: Σας είπα πως δεν το αποκλείω. Τώρα μπορεί να ήταν μια φράση.

Πρόεδρος: Τι σήμαινε τον γοητεύσατε;

Κατηγορούμενος: Από τα λεγόμενα του τα πάντα. Μου ζητούσε να βρεθούμε σε επαφή. Ήθελε να ολοκληρωθεί η γνωριμία μας. Με γλειψίματα…

Πρόεδρος: Την εποχή της Επιδαύρου είχατε επαφή;

Κατηγορούμενος: Πως εννοείτε την επαφή;

Πρόεδρος: Με γλειψίματα και αυτά που λέτε…

Κατηγορούμενος: Όχι, όχι.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε για το περιβόητο ταξίδι με τον ανήλικο στην Επίδαυρο. «Το 2015 είχα εντατικές πρόβες στο Billy Eliot. Αποκλείεται να πήγα Επίδαυρο με αυτά τα άτομα… Μπορεί να πήγα το 2016 ή 2017 και να φωτογραφηθήκαμε. Το 2016 στην «Αντιγονη» με τον Λιβαθηνό κάναμε μια εκδρομή αναγνωριστική. Ένα μήνα πριν την παράσταση. Πιθανολογώ ότι ίσως να ήταν το 2016. Ίσως βρεθήκαμε, βγάλαμε μια φωτογραφία. Δεν πήγα ποτέ μαζί τους στην Επίδαυρο», απάντησε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων ότι σας είδαν… Υπάρχει και φωτογραφία από το ξενοδοχείο.

Κατηγορούμενος: Λόγω της φωτογραφίας κάνω την εκδοχή του 2016 ή 2017.

Πρόεδρος: Που ήσασταν εκείνη την περίοδο;

Κατηγορούμενος: Έκανα πρόβες εντατικά, ήμουν στο στούντιο «Αμαλία». Δεν έχω να το αποδείξω. Ξέρω ότι δούλευα πυρετωδώς, θα πήγαινα στην Ιθάκη να ξεκουραστώ και μετά ανέβαινε η παράσταση.

Αναφερόμενος στον τέταρτο καταγγέλλοντα ο Δ. Λιγνάδης είπε ότι τον γνώρισε σε μια πλατεία. Αναφερόμενος στον συγκεκριμένο άνδρα ο κατηγορούμενος είπε: «Μου περιέγραψε το εξής ανατριχιαστικό, ότι δεν είχε σπίτι του ρεύμα και νερό. Και του είχα πει ότι αν θελήσει να διαβάσει ή πλύνει τα ρούχα μου το σπίτι μου είναι ανοιχτό. Ο ίδιος ενημέρωνε τη μητέρα του και μάλιστα γελούσαμε μαζί για τα πολωνικά που μιλούσαν. Ο Π. ερχόταν και έμενε κατά καιρούς. Ήρθε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2015».

Πρόεδρος: Διάβαζε στο σπίτι;

Κατηγορούμενος: Ήξερα ότι πήγαινε σχολείο αλλά είχε μείνει τάξεις. Είχαν την εντύπωση ότι πήγαινε καθημερινά σχολείο. Δεν θυμάμαι…

Πρόεδρος: Αυτά είναι σχετικά κοντά. Είχατε ένα παιδί που πήγαινε σχολείο… δεν τον ρωτήσατε γιατί δεν πήγε σε συγγενείς;

Κατηγορούμενος: Τον ρώτησα και μου λέει «δεν έχω κανέναν, θα συνεχίσω να πηγαίνω στο σκοτεινό μου σπίτι. Και του λέω να έρχεσαι εδώ να διαβάζεις.

Πρόεδρος: Μεγάλη ευθύνη…

Κατηγορούμενος: Είναι μεγάλη ευθύνη και ίσως ήταν και λάθος μου που πήρα την ευθύνη αυτή.

Πρόεδρος: Δεν διακριβώσατε αν λέει αλήθεια, πως ανοίξατε έτσι την πόρτα του σπιτιού σας;

Κατηγορούμενος: Το έκανα με αγαθότατη πρόθεση.

Πρόεδρος: Ο τραυματισμός σας δεν σας τρόμαξε για το ποιους βάζετε σπίτι σας; Δεν ήσασταν πιο συγκρατημένος;

Κατηγορούμενος: Δεν καταλαβαίνω πως τα συνδέετε;

Πρόεδρος: Ήταν άγνωστος στο περιστατικό και το ίδιο συνέβαινε στο σπίτι σας. Έμπαιναν άνθρωποι που δεν τους ξέρατε καλά. Δεν σας έκανε πιο συγκρατημένο ο φόβος;

Κατηγορούμενος: Όχι, στο σπίτι μου έμπαιναν και άνθρωποι ότι ήξερα δυο λεπτά.

Πρόεδρος: Ήσασταν ανοιχτός δηλαδή;

Κατηγορούμενος: Ανοιχτός μέχρι ηλίθιος.

Τέλος, αναφερόμενος στον τρίτο καταγγέλλοντα, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για ένα κατασκεύασμα ένα «matrix», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε μάλιστα πως όταν έμαθε για αυτή τη καταγγελία έβαλε τα γέλια και παράλληλα ένιωσε φόβο. «Φοβήθηκα σε εκείνο το σημείο με το εφεύρημα Μ (σ.σ. το επίθετο του καταγγέλλοντα). Τους άλλους κάπως να σκεφτώ ότι τους έχω δει κάποιες φορές. Αυτό με σόκαρε. Δεν τον έχω δει ποτέ. Αυτή η κατασκευή… Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου» είπε και προσέθεσε: « Αμφιβάλλω αν είναι και υπαρκτό πρόσωπο. Περίμενα να δω, να έρθει εδώ να δω από κοντά το προϊόν της κατασκευής, της κατασκευής το τονίζω εναντίον μου. Δεν γνώριζα τη φάτσα του όταν είδα φωτογραφία. Τον 47χρονο Δ.Μ δεν το έχω δει ποτέ».

Πηγή: protothema