Εντείνονται καθημερινά οι απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας που συνοδεύονται πλέον και με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένα νησιά του Β.Α. Αιγαίου αλλά και σε ολόκληρη τη Δωδεκάνησο με το αιτιολογικό της δήθεν μη αποστρατικοποίησης των εν λόγω νησιών.Στο πλαίσιο αυτό ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι έθεσε τελεσίγραφο άμεσης αποστρατικοποίησης των παραπάνω νησιών διαφορετικά όπως είπε η Τουρκία θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στα εν λόγω νησιά με βάση δήθεν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες (www.kathimerini.gr 23/6/2022).Μάλιστα ο ίδιος επανήλθε με νέα εμπρηστική ρητορική δηλώνοντας «αποστρατικοποίηση των νησιών διαφορετικά αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους και όπου πάει»  (www.cnn.gr 26/6/2022 και www.tovima.gr 26/6/2022) συνεπικουρούμενος και από την απίστευτη πρόκληση τούρκου πολιτικού ο οποίος ήρθε στην Αθήνα και άνοιξε τουρκική σημαία έξω από τη Βουλή κάνοντας δηλώσεις (www.iefimerida.gr26/6/2022).

Έτσι επιβεβαιώνεται εξ ολοκλήρου η εκτίμηση που είχαμε εκφράσει ότι ο Ερντογάν στήνει σκηνικό εισβολής σε νησιά του Αιγαίου (www.political.gr11/6/2022, σελ. 10).

Στο  πλαίσιο αυτό είχαμε επισημάνει ότι η Άγκυρα ισχυρίζεται «ότι η στρατικοποίηση συγκεκριμένων ελληνικών νησιών στο Β.Α Αιγαίο αλλά και στη Δωδεκάνησο είναι δήθεν παράνομη καθώς δήθεν απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης αλλά και από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Κατ΄ ακολουθίαν συνεχίζει η Άγκυρα τα εν λόγω στρατικοποιημένα νησιά αποτελούν δήθεν «απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας» (www.dailysabah.com 20/9/2020), με τον Ερντογάν να διαμηνύει από την Έφεσο στις 9/6/2022 ότι «δεν κάνει πλάκα» (www.tanea.gr 9/6/2022) αλλά αντίθετα απαιτεί εδώ και τώρα την αποστρατικοποίηση  των νησιών μας αλλιώς θα ενεργήσει με βάση δήθεν τις διεθνείς Συνθήκες (www.dailysabah.com 9/6/2022) και τον Τσελίκ να προαναγγέλλει απροκάλυπτα εισβολή δηλώνοντας ««μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» (www.cnn.gr 9/62022).Και όλα αυτά  ενώ είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι η τουρκική στρατιά του Αιγαίου, το τουρκικό casusbelli και οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αποτελούν  απειλή για την άμυνα και ασφάλεια των ελληνικών νησιών, γεγονός το οποίο δικαιολογεί την προληπτική τους στρατικοποίηση στο πλαίσιο του δικαιώματος αυτοάμυνας της Ελλάδας το οποίο κατοχυρώνει το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ» (www.political.gr11/6/2022, σελ. 10).

 Καθώς λοιπόν η Άγκυρα σχεδιάζει άμεση κλιμάκωση της επεκτατικής της δράσης κατά της Πατρίδας μας είναι αναγκαία όσο ποτέ η επιπλέον στρατικοποίηση των νησιών μας εδώ και τώρα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι η εκ μέρους του Τσαβούσογλου επίκληση της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου του 1947 (www.kathimerini.gr 4/1/2022) για την δήθεν αποστρατικοποίηση της Δωδεκανήσου αποτελεί το άκρον άωτον του θράσους καθώς πρόκειται για μια Συνθήκη που υπογράφτηκε ανάμεσα στην ηττημένη Ιταλία και τους  νικητές Συμμάχους μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα. Δεν ήταν όμως μεταξύ των νικητών Συμμάχων και η Τουρκία για τον απλό λόγο ότι η Άγκυρα ήταν στενή σύμμαχος των ναζί έχοντας υπογράψει Σύμφωνο Φιλίας με τον Χίτλερ στις 18 Ιουνίου 1941,  τέσσερις ημέρες πριν την χιτλερική εισβολή στη Ρωσία. Έτσι όπως έχουμε αναλύσει σε σχετική μας αρθρογραφία την ώρα που ο κρητικός λαός έδινε τη Μάχη της Κρήτης κατά της ναζιστικής μπότας η Τουρκία πλασαριζόταν με τις δυνάμεις του άξονα.  Η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 μετά από επιμονή της τότε ΕΣΣΔ προβλέπει αποστρατικοποίηση της Δωδεκανήσου αλλά αυτό θα μπορούσαν να το επικαλεστούν μόνο τα συμβαλλόμενα μέρη όπως η σημερινή Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία  ακόμη και η Ινδία όχι όμως και η Τουρκία καθότι δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος.

Μάλιστα με βάση το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών  «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες». Επομένως είναι εντελώς παράνομη η εκ μέρους της Τουρκίας επίκληση της Συνθήκης Ειρήνης του 1947 περί δήθεν αποστρατικοποίησης της Δωδεκανήσου.

Παρά ταύτα όμως η Άγκυρα «συνεχίζει τον χαβά της» έχοντας μάλιστα βάλει στο στόχαστρο τις τελευταίες μέρες την Ψέριμο όπως αποδεικνύεται από το ντελίριο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης που έχουν κυριολεκτικά στοχοποιήσει το νησί.

 

 

 

 

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι όπως επισημαίνεται πάγια από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών «τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης της Συνθήκης Ειρήνης του 1947 έχασαν τον λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά» (www.mfa.gr 14/6/2018).

Έτσι η Ελλάδα ακριβώς λόγω της τουρκικής απειλής έχει το δικαίωμα ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Καθώς η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει σε Κύπρο και Συρία σε συνδυασμό και με την αποκάλυψη του απόρρητου σχεδίου τουρκικής εισβολής στα νησιά του Αιγαίου με τον κωδικό «Τσάκα Μπέης» δικαιώνεται και φυσικά δικαιολογείται η πλήρης στρατικοποίηση όλων των Ελληνικών νησιών.

Το παραπάνω τελεσίγραφο Οκτάι καθιστά πλέον επιβεβλημένη την εκ μέρους της Αθήνας άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει όχι μόνο την καταδίκη της Τουρκίας αλλά και τη λήψη μέτρων εναντίον της σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε άμεση άρση του παράνομου  casusbelli κατά της Ελλάδας, όπως ήδη έχουμε προτείνει από τον Σεπτέμβριο του 2020(www.notismarias.gr 16/9/2020).

Ταυτόχρονα και παρά την πολιτική ρευστότητα που παρατηρείται στο Παρίσι ως αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 19ης Ιουνίου 2022, η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση του Ελληνογαλλικού αμυντικού συμφώνου με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής καθώς είναι προφανές ότι η εκ νέου πρόσφατη φραστική καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (www.consilium.europa.eu 23/6/2022), που δυστυχώς όμως δεν συνοδεύθηκε και με κυρώσεις κατά της Άγκυρας, δεν αρκεί προκειμένου να μπει φρένο στις ορέξεις του Ερντογάν και της παρέας του.