Το δεύτερο Patras Art Festival – PAF έρχεται στην Πάτρα στο Δεξαμενή Project από τις 27 Ιουνίου – 2 Ιουλίου. Με πολλές δράσεις και πλούσιο πρόγραμμα είναι έτοιμο να κερδίσει τις εντυπώσεις για 2η χρονιά μετά την πρώτη διοργάνωση το περσυνό καλοκαίρι που «έκλεψε» τα καλύτερα σχόλια.

Είναι το μόνο φεστιβάλ στην πόλη της Πάτρας που έχει ως επίκεντρο το χορό και τις παραστατικές τέχνες. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2021 από το εργαστήρι τεχνών “Θέσπις” µε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ειρήνης Αποστολάτου.

Το patrasevents,gr συνάντησε την καλλιτεχνική διευθύντρια του Patras Art Festival και μας απάντησε σε όλα όσα θέλετε να ξέρετε!

- Το Patras art festival πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά φέτος στην Πάτρα. Υπάρχει συστατικό επιτυχίας μιας τέτοιας διοργάνωσης;

Το PAF πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Το βασικό συστατικό επιτυχίας για μένα είναι το όνειρο. Να το δεις, να το φανταστείς με όλες σου τις αισθήσεις, με κάθε λεπτομέρεια πριν καν ειπωθεί. Στη συνέχεια, θέλει δουλειά, πείσμα, επιμονή και υπομονή στο στόχο και ξανά δουλειά. Και φυσικά από μια τέτοια διοργάνωση δεν μπορεί να λείπει μια καλή ομάδα και ένας καλός συντονισμός και οργάνωση. Νιώθω τυχερή για την ομάδα που έχει συσταθεί, συγκεκριμένα την Χριστίνα Διονυσοπούλου και την Βάσω Παυλογιάννη που αντέχουν εμένα, τα νεύρα μου και την τρέλα μου! 

- Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με πυρήνα του το σύγχρονο χορό ωστόσο συνδυάζει στην πορεία του παραστάσεις τσίρκου, live μουσική, video dance προβολές κ.α. Πώς οι τέχνες αγκαλιάζονται;

Το εγχείρημά μας διαπνέεται από την ολιστική προσέγγιση της τέχνης μέσω της συνύπαρξης της «παράστασης» (χορός, τσίρκο, dance videos, μουσική) με την «αναπαράσταση» (φωτογραφία, ζωγραφική, χειροτεχνία). 

Το PAF ενθαρρύνει νέους καλλιτέχνες προερχόμενους από διαφορετικούς χώρους τέχνης, να δημιουργήσουν και να πειραματιστούν, παρέχοντάς τους ένα γόνιμο έδαφος υποστήριξης και ανάδειξης του έργου τους συμπεριλαμβανομένων και εναλλακτικών μορφών έκφρασης. 

Η καλλιτεχνική δημιουργία λειτουργεί ως εργαλείο επικοινωνίας, που ενισχύει την αυτοέκφραση και αποτυπώνει το όραμα του καλλιτέχνη. Προβάλει τις διαφορετικές πτυχές του ψυχισμού, διεγείροντας το νου και το συναίσθημα. Μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία εκφράζεσαι, γνωρίζεις, αγκαλιάζεις και έρχεσαι πιο κοντά με τον εσωτερικό σου εαυτό. Και αυτό ισχύει για κάθε άνθρωπο, καλλιτέχνη ή μη καλλιτέχνη.

Ο Πάμπλο Πικάσο είπε πως “η Τέχνη έχει την δυνατότητα να καθαρίζει την σκόνη από την καθημερινότητα του ανθρώπου”. Άρα τι πιο όμορφο να έχουμε στη ζωή μας την τέχνη. 

- Πώς γεννήθηκε η ιδέα ενός τέτοιου φεστιβάλ;

Το PAF ήταν όνειρο χρόνων, το οποίο δεν δημιουργήθηκε νωρίτερα λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων και την παραμονή μου στο εξωτερικό. Σαν άνθρωπος είμαι αρκετά φιλόδοξη και ονειροπόλα και φροντίζω τα όνειρά μου σαν ότι πολυτιμότερο υπάρχει. Προσπαθώ να τα πραγματοποιώ, καθώς τα πρέπει είναι συνυφασμένα με τα θέλω μου. Όσον αφορά την τέχνη του χορού, ονειρεύομαι μέχρι και σήμερα έναν κόσμο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα θέλουν να εκφραστούν μέσα από το σώμα τους και να χαρούν τις αισθήσεις που αυτό προσφέρει. 

Το Patras Art Festival γεννήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2021, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Τεχνών “Θέσπις”.

- Ξεκινήσατε την καριέρα σας ως πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής και ακολούθησε η ενασχόληση με τον χορό. Περιγράψτε μας λίγο την πορεία αυτή ως το σήμερα.

Ξεκίνησα ως πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ενόργανη γυμναστική και στη συνέχεια ασχολήθηκα με το χορό, όπου ανακάλυψα ότι αυτό είναι το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθώ. Τις σπουδές μου τις ολοκλήρωσα στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης όπου αποφοίτησα με αριστείο και τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκα με ομάδες, θέατρα, όπερες, έκανα δικές μου παραγωγές· και κάπως έτσι ο δρόμος είχε σκιαγραφηθεί παράλληλα με αυτά τα οποία ζούσα. Ουσιαστικά, οι επιθυμίες μου και η πραγματικότητα συνδέθηκαν! Παράλληλα σε αυτά, είχα πάντα δίπλα μου δυο υπέροχα πλάσματα, τους γονείς μου που με στηρίζουν σε οτιδήποτε κάνω και με ωθούν στο να κάνω περισσότερα. Έτσι έμαθα να αξιοποιώ ευκαιρίες και να συλλέγω πληροφορίες. Ο χορός και γενικότερα η κίνηση είναι μια συνεχής δημιουργία και μάθηση. Έχει εκπλήξεις, παιδικότητα, μοίρασμα, φροντίδα, πειθαρχία, αφοσίωση και συνέπεια. Μέσω της τέχνης του χορού εκπαιδεύεσαι, διαμορφώνεσαι, σμιλεύεσαι και εξοικειώνεσαι στο να προσφέρεις όλες αυτές τις αξίες και στις υπόλοιπες πτυχές της ζωής.

- Υπήρχαν δυσκολίες στην πορεία της καριέρας σας που ο χορός κατάφερε να απαλύνει;

Πάντα υπάρχουν δυσκολίες και πάντα υπάρχουν τρόποι να τις χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου, ώστε να εξελιχθείς, να μάθεις και να γίνεις καλύτερος. Ο χορός δεν βρίσκεται μόνο στη σκηνή, αλλά παντού γύρω μας, στη ζωή μας. Είναι κινήσεις, χειρονομίες, πράξεις. Είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη. Μας προσφέρει ευεξία, ζωτικότητα, επικοινωνία, πειθαρχία, μουσικότητα, ενσυνείδηση, κιναισθησία και ευτυχία. Καλλιεργεί το ένστικτο για να μπορείς να το προσφέρεις ανεμπόδιστα. Έχει αμεσότητα, συναισθηματική διείσδυση και απεύθυνση. Είναι μια “κοσμοαλλακτική” εμπειρία όταν ο ερμηνευτής “λέει” και “αρθρώνει” κάτι με όλα του τα κύτταρα. 

Πρέπει πάντα να υπάρχει ένας τρόπος ή ένα μέσο που κάθε άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιεί, ώστε να απαλύνεται κάθε δυσκολία στη ζωή του. Αυτό είναι κάτι που όλες οι τέχνες μπορούν να κάνουν. Για μένα ο χορός λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, επαναφέροντάς με στην γείωση και στο κέντρο μου.

- Ο χορός είναι ψυχή; Ποια συναισθήματα δημιουργούνται σε έναν χορευτή;

Η βάση μας είναι το ανθρώπινο σώμα, γι΄αυτό και ο χορός αποτελεί βασική μας αρχή! Δεν θα πω ότι ο χορός είναι ψυχή, αλλά ο πυρήνας του αφορά την αλήθεια της ψυχής και πως αυτή θα βρει τρόπο έκφρασης μέσα από το σώμα. Η κίνηση λέει πολλά περισσότερα απ’ ότι οι λέξεις μπορούν να υπονοήσουν και φλερτάρει απενοχοποιημένα με το παράλογο, καθώς κανείς δεν μπορει να το καταγράψει και να το αρθρώσει με λόγια. 

Όταν λοιπόν, ο χορευτής καλείται να “μιλήσει” με το σώμα του, με τα κύτταρα του, με την ύπαρξή του είναι μια εμπειρία που αναμφισβήτητα του προκαλεί πολλαπλά συναισθήματα. Η βιωματική αυτή προσέγγιση είναι υποκειμενική που μόνο αν το ζήσεις θα το καταλάβεις σε όλες του τις εκφάνσεις. 

- Το Patras art festival συνέπεσε και με την πανδημία του κορωνοϊού; Ήταν ρίσκο ή το υλοποιήσατε χωρίς δεύτερη σκέψη;

Καταρχάς, είμαι ευτυχισμένη που το πρώτο Patras Art Festival υλοποιήθηκε με επιτυχία. Δεν θα κρύψω ότι υπήρξαν δυσκολίες ακόμα και την τελευταία στιγμή, παρόλα αυτά το επιχειρήσαμε και το πετύχαμε. Προσαρμοστήκαμε και δουλέψαμε πολύ για να δημιουργήσουμε το φεστιβάλ και εν συνεχεία τις προϋποθέσεις για την φετινή διοργάνωση. Δεν υπήρχε ποτέ δεύτερη σκέψη από μεριάς μου ακόμα και αν είχαμε ακυρώσεις τελευταίας στιγμής. Ήταν διπλά χρέος μας να γίνει, αφού κανείς ποτέ δεν σταματάει να εκφράζεται και να δημιουργεί, ούτε εν μέσω μιας πανδημίας. Αντιθέτως, το κάνει επιτακτική ανάγκη.  

- Η διεξαγωγή του 1ου φεστιβάλ το 2021 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία προσελκύοντας σχεδόν 3.000 θεατές. Οι προσδοκίες σας για την φετινή διοργάνωση; Τι θα απολαύσουν οι θεατές;

Οι προσδοκίες δεν παύουν ποτέ να μεγαλώνουν και να πληθαίνουν. Έτσι και φέτος ευελπιστούμε σε μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου. Στο PAF θα δούμε 12 παραγωγές με 18 χορογράφους και ακροβάτες διεθνούς βεληνεκούς, 2 live, 8 videodance, 16 χειροτέχνες και 4 σεμινάρια χορού και τσίρκου. Έχουμε την τιμή να τους φιλοξενούμε στη πόλη μας και να παρακολουθήσουμε τη δουλειά τους. 

Το PAF δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους, καθώς η είσοδος είναι ελεύθερη.

- Πώς μπορεί να συμμετέχει κανείς στα σεμινάρια του φεστιβάλ;

Τα σεμινάρια ξεκινούν την Δευτέρα 27/6 και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 30/6, και απευθύνονται σε όλους, είτε είναι εξοικειωμένοι με το σύγχρονο χορό, είτε θέλουν να τον προσεγγίσουν για πρώτη φορά. Μπορούν να επικοινωνήσουν με το φεστιβάλ στο [email protected] ή να επικοινωνήσουν με το Art Evolution. Είμαστε ενεργοί στα σόσιαλ και στο σαιτ! 

F: https://www.facebook.com/patrasartfestival

I: https://www.instagram.com/patrasartfestival/  

W: https://www.patrasartfestival.com/ 

- Στόχος το φεστιβάλ να γίνει θεσμός για την Πάτρα;

H εδραίωση μιας τέτοιας διοργάνωσης στην πόλη της Πάτρας είναι διττά σημαντική.

Αφενός, φιλοδοξεί να αποτελέσει κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, καθώς και σημείο αλληλεπίδρασης των καλλιτεχνικών επιρροών της πόλης με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό στον τομέα των παραστατικών και εικαστικών τεχνών. Αφετέρου, στοχεύουμε τόσο στην ανάδειξη της Πάτρας ως διαδραστικού πολιτιστικού κέντρου και στην συνακόλουθη ανάπτυξη του τουρισμού και του τοπικού κεφαλαίου, όσο και στην ευαισθητοποίηση του πολίτη σε ποικίλες μορφές τέχνης.  

Εύχομαι μελλοντικά το Patras Art Festival να έχει την στήριξη της πόλης ως φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο θα θεσμοποιηθεί, θα αναδιαμορφώσει και θα εμπλουτίσει τόσο πολιτιστικά όσο και τουριστικά την Πάτρα. 

Η ανθρώπινη επαφή και σύνδεση μέσω της Τέχνης και της δημιουργίας συνεργασιών και συλλογικών δρώμενων αποτελεί κάτι παραπάνω από ζωτική ανάγκη. 

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Mε την επισκεψιμότητα να ξεπερνάει στη πρώτη διοργάνωση τα 3.000 άτομα πλέον έχει ως στόχο να γίνει θεσμός στην πόλη!