Κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένοι, γεμάτοι από νέες εμπειρίες επιστρέφουν από την Τυνησία ο Χρήστος Καλπουζάνης και τα μέλη της ομάδας της παράστασης «Οδύσσεια ’22» που συμμετείχε στο φεστιβάλ «Οι Φάροι της Μεσογείου».

Το φεστιβάλ αυτό ήταν μία ένωση της κουλτούρας και των πολιτισμών των λαών της Μεσογείου, με τον Πατρινό καραγκιοζοπαίχτη Χρήστο Καλπουζάνη να εκπροσωπεί την Ελλάδα και την παράδοση που έχει αυτή στο Θέατρο Σκιών.

Η Οδύσσεια ’22 γραμμένη για τους πρόσφυγες, αλλά για την Οδύσσεια που έχει ο καθένας μας, έτσι όπως την εννοεί μέσα στη ψυχή του, αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους εκεί στην Τυνησία και στις δύο πόλεις που προβλήθηκε στην Σφαξ και στην Τύνιδα.

Ο Χρήστος Καλπουζάνης και ο ηθοποιός Μιχάλης Καταραχιάς, σε ένα ρόλο έκπληξη που έδεσε την υποκριτική με τις φιγούρες του Θεάτρου Σκιών, αποθεώθηκαν από το κοινό της Τυνησίας και δέχτηκαν την αναγνώρισε από όλους.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι το υπουργείο Πολιτισμού της Τυνησίας βράβευσε την παράσταση και τους συντελεστής της για την προσφορά τους στον πολιτισμό και τα όσα πρόσφεραν με το έργο τους στο κοινό της χώρας.

Μάλιστα στο facebook, o Μιχάλης Καταραχιάς έγραψε το εξής κείμενο: «Όσα μας είπανε τα λαμπερά , ορθάνοιχτα σας μάτια και τα πλατιά σας χαμόγελα δεν θα μπορούσε να τα πλησιάσει, έστω σαν περιγραφή, καμιά λέξη καμίας γλώσσας. 

Γι' αυτό και επιλέξαμε να σας μιλήσουμε με την γλώσσα της κινησιολογίας της φιγούρας και του σώματος - και όλα αυτά με τις ιδιαίτερες τεχνικές μορφασμού των "στατικών"  εκφράσεων της μάσκας και των φιγουρών. Κι όλα αυτά σε ένα σκηνικό κόσμο καθόλου στάσιμο ή στατικό, μα ολοζώντανο και μυστηριώδη. Αλλά και ένα πραγματικό κόσμο καβάλα στη ρόδα της εξέλιξης. 

Ένα σπουδαίο μάθημα για όλους εμάς».  Πλέον η αποστολή επέστρεψε στην Πάτρα και ετοιμάζεται για καινούργια ταξίδια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βίντεο amimation ήταν της Εύης Βλαχάκης, ενώ την παράσταση στήριξη ο Mojo Live.