Για πολλούς ίσως η καλύτερη και ομορφότερη φωνή που μπορούμε να ακούσουμε αυτήν την περίοδο στην Πάτρα.

Σίγουρα είναι μια ερμηνεύτρια που κινείται με την ίδια ευκολία μεταξύ του έντεχνου, του λαϊκού, του ροκ, ενώ με την αισθαντική της φωνή ξέρει να αποδίδει και να δίνει μία διαφορετική διάσταση στη ποίηση όταν αυτή καλείται να έρχεται στην καθημερινότητα μας μέσα από τη μουσική.

Κι αυτό είναι σημαντικό τόσο για την ποίηση, όσο και για τη μουσική, αλλά κυρίως για την καθημερινότητα μας. Γιατί η ζωή μας έχει ίσως περισσότερο από ποτέ ανάγκη την ποίηση μέσα στην πεζότητα των ημερών και ενός ρομαντισμού που χάνεται κάτω από τα πληκτρολόγια, στα sms των κινητών και πίσω από τις τηλεοράσεις.

Όμως να εξηγούμαστε. Η Μαρία Ρούτση δεν απαγγέλει ποίηση, ούτε είναι ποιήτρια. Τραγουδάει, ερμηνεύει και υπηρετεί το «καλό» τραγούδι, έτσι όπως το αισθάνεται αυτή. Κι αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Κι για αυτή που τραγουδάει στη σκηνή και για μας που την ακούμε στην «ορχήστρα». Άλλωστε όλα στη μουσική και στο τραγούδι έχουν τη σημασία τους.


Μαρία Ρούτση - Αιώνια αγάπη - (Ν. Μπαλής - Μ. Βασκαντήρα) - Official Audio Release

- Μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας στη δισκογραφική δουλειά " Δρόμος...Ανατολικά της Δύσης" ;

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να συμμετέχω στη δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Ν. Μπαλή με τα τραγούδια "Αιώνια Αγάπη" σε στίχους Μ. Βασκαντήρα και "Μνήμη Κύματος" σε στίχους Δ. Καρατζά.

Η σύμπραξή μου με τους αγαπημένους κι αξιόλογους ερμηνευτές Θ. Χουλιαρά, Δ. Ζουρνατζή, Δ. Υφαντή και τον σπουδαίο Λ. Χαλκιά και οι υπέροχες μελωδίες του Ν. Μπαλή με τις οποίες έντυσε τους στίχους των τραγουδιών και των ποιημάτων έκαναν το αποτέλεσμα μοναδικό, ενώ αξίζει να αναφέρω ότι πρόκειται για έναν δίσκο που δημιουργήθηκε σε μία δύσκολη περίοδο και σε μία εποχή που δυστυχώς δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τη νέα δημιουργία, για το καινούριο τραγούδι.

Εύχομαι το κοινό να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και να παρευρεθεί στην παρουσίαση του δίσκου την Πέμπτη 30 Ιουνίου στις 21.30 στο αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου.


- Πόσο δύσκολο είναι για έναν ερμηνευτή να τραγουδάει ποίηση απ' ότι στίχους. Τι διαφορά θα λέγατε ότι έχει;

Νομίζω ότι και στις δύο περιπτώσεις οφείλει ένας ερμηνευτής να εμβαθύνει στο νόημα του λόγου και ν' αναζητήσει την αιτία και το σκοπό δημιουργίας του κάθε κειμένου.

- Ο δικός σας ο δρόμος σε αυτά τα χρόνια της μουσικής σας πορείας την κατεύθυνση θα λέγατε ότι έχει;

Αυτό που έχω ως κατεύθυνση είναι ο σεβασμός σ' αυτό που κάνω και φυσικά στους θεατές, η όρεξη για δουλειά και η δημιουργικότητα για ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που να αντιπροσωπεύει την αισθητική μου. 

- Αυτή την κατεύθυνση την καθορίζουν περισσότερο οι επιλογές σας ή οι αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν όλους μας;

Πρωτίστως οι επιλογές...για τα υπόλοιπα υπεύθυνη είναι η μοίρα.


-Είστε ερμηνεύτρια του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού. Θεωρείτε δόκιμους αυτούς τους όρους και ποιες οι διαφορές τους;

Τα τραγούδια που ερμηνεύω θα έλεγα ότι είναι κατά βάση τραγούδια που με εκφράζουν και που αποτελούν για εμένα πρόκληση πέρα από χώρους και όρια. Η μουσική άλλωστε είναι μία και το ταξίδι σ' αυτή δε σταματά ποτέ.

Μου αρέσει να πειραματίζομαι, να ανακαλύπτω καινούρια μουσικά μονοπάτια και να εξελίσσω αυτό που κάνω και είμαι. Έτσι άλλοτε  ερμηνεύω τραγούδια λαϊκών συνθετών και ρεμπέτικα κι άλλοτε ροκ τραγούδια κι ακόμα τραγούδια και με ξένο στίχο και διαφορετικό ύφος αρκεί να μιλούν στην καρδιά μου και στην καρδιά του κόσμου. 


-Πέρα από την αγάπη σας για το τραγούδι έχετε δοκιμαστεί και στο θέατρο. Μιλήστε μας λίγο γι' αυτό. 

Η συμμετοχή μου σε θεατρικές παραστάσεις και η συνεργασία μου με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας άνοιξαν καινούριους ορίζοντες στην πορεία μου μέχρι τώρα όχι μόνο σε επίπεδο σύμπραξης με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Κ. Καζάκος αλλά και γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να δω τη μουσική και την ερμηνεία τραγουδιών από άλλη σκοπιά - αυτή του θεάτρου.

Θυμάμαι με πολλή χαρά τις πρόβες με τον Δ. Τσακνή που έγραψε τη μουσική στην παράσταση " Η Ζωή του Γαλιλαίου " όπως και τις ατελείωτες ώρες πρόβας γεμάτες δημιουργικότητα, διαφωνίες κι ενθουσιασμό με τον M. Seibel σκηνοθέτη της παράστασης " Ο Κόσμος Άνω Κάτω ".

Μάλιστα ειδικά γι' αυτή την παράσταση πέρασα σχεδόν ένα χρόνο προετοιμασίας και μελέτης των θεατρικών και μουσικών έργων του Μ. Μπρέχτ μέχρι να καταλήξω στην επιλογή των τραγουδιών και κειμένων.


-Ένας ερμηνευτής πρέπει να έχει μία θεατρικότητα στη σκηνή και που χρειάζεται να σταματάει αυτό;

Ένας ερμηνευτής χρειάζεται να είναι αληθινός επί σκηνής και να επικοινωνεί με το κοινό με τον τρόπο που αυτός επιθυμεί χωρίς να προσπαθεί να μπει σε κάποιο καλούπι. Οτιδήποτε ψεύτικο και δήθεν φαίνεται και δεν είναι καθόλου ευχάριστο στον ακροατή ή θεατή.

Άλλωστε έχουν υπάρξει τραγουδιστές που έγιναν παγκοσμίως γνωστοί με τη στατικότητα τους και άλλοι με την έντονη θεατρικότητα τους, τις χορευτικές τους ικανότητες ακόμα και με κάποια στοιχεία υπερβολής. Το ζητούμενο είναι η αλήθεια του καλλιτέχνη.

Προσωπικά δίνω ιδιαίτερη έμφαση στον λόγο του εκάστοτε τραγουδιού ή ποιήματος που ερμηνεύω και γι' αυτό χρησιμοποιώ τη γλώσσα τους σώματος και θεατρικότητα προκειμένου να περάσω στο κοινό την ουσία αυτών που τραγουδώ αλλά και γιατί βγαίνει αυθόρμητα το συναίσθημα που εκείνη τη στιγμή με κατακλύζει. 


-Τι είναι η μουσική και το τραγούδι για εσάς;

Η ψυχή μου.

-Πείτε μας ορισμένα πρότυπα που έχετε και θαυμάζετε;

Πρότυπά μου είναι οι άνθρωποι που αγαπούν τον συνάνθρωπό τους, που δεν ασκούν κανενός είδους βία, που σέβονται την ελευθερία και τη διαφορετικότητα των άλλων, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα και προάγουν την αλληλεγγύη, που προσπαθούν καθημερινά ο καθένας από το δικό του μετερίζι να φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο.

-Ένα τραγούδι που θα θέλατε να έχετε πει εσείς και γιατί;

Είναι τόσα πολλά τα τραγούδια που θα ήθελα να έχω ερμηνεύσει που πραγματικά αδυνατώ να διαλέξω. Πως μπορείς άλλωστε να διαλέξεις μέσα σε μια απέραντη θάλασσα τραγουδιών των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Σ. Ξαρχάκου, Μ. Λοϊζου, Β. Τσιτσάνη, Γ. Ζαμπέτα και άλλων τεράστιων συνθετών απ' όλο τον κόσμο; Είναι αδύνατον!


-Ποια είναι τα σχέδια που έχετε για το φετινό καλοκαίρι και τον φετινό χειμώνα;

Ξεκινάω με την παρουσίαση του δίσκου " Δρόμος .... Ανατολικά της Δύσης " την Πέμπτη στις 30 Ιουνίου στο αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου ενώ ετοιμάζεται και μία μεγάλη συναυλία στην πόλη που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Με πολλή χαρά κι ενθουσιασμό ετοιμάζω τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο που πάνω του έχω ρίξει όλη μου την ενέργεια μιας και ξεκινάω την ηχογράφηση του στην Αθήνα το φθινόπωρο που μας έρχεται οπότε αναμένεται ο χειμώνας να είναι άκρως δημιουργικός. Φυσικά σκοπεύω να έχω και κάποιες στιγμές χαλάρωσης το καλοκαίρι κάνοντας διακοπές που όλοι έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.


Άννα μην κλαις - Μαρία Ρούτση

-Πόσο δύσκολο είναι για έναν επαγγελματία τραγουδιστή να βιοπορίζεται ζώντας στην Πάτρα;

Είναι πολύ δύσκολο κι εντός κι εκτός των τειχών της πόλης αφού η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων μειώνεται συνεχώς, οι υποχρεώσεις παραμένουν ίδιες ή και αυξάνονται, οι χώροι που φιλοξενούν καλλιτέχνες συρρικνώνονται - εκατοντάδες έκλεισαν κατά την περίοδο covid που διανύσαμε και διανύουμε, η εσφαλμένη αντίληψη κάποιων ότι ο πολιτισμός και οι τέχνες αποτελούν είδος πολυτέλειας και όχι σημαντική ανάγκη του ανθρώπου, η ψυχολογία των ανθρώπων που βρίσκεται στο ναδίρ...

Όλα αυτά κι άλλα πολλά οδηγούν το κοινό να μην έχει ως προτεραιότητα την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση δυσκολεύοντας τους καλλιτέχνες να βιοπορίζονται από την τέχνη τους.


♫♪ Μαρία Ρούτση ♫♪ Εις μνημόσυνον ♫♪ (Άι, γαρούφαλλό μου)-1973 ♫♪

-Η Πάτρα είναι μία πόλη μουσική με κοινό με μουσικές γνώσεις ή όχι;

Η Πάτρα είναι μία πόλη με παράδοση στις τέχνες καθώς και γενέτειρα σπουδαίων καλλιτεχνών. Το κοινό της πόλης παραδοσιακά ήταν και είναι απαιτητικό γι' αυτό και η αποδοχή μιας καλλιτεχνικής προσπάθειας κι ενός καλλιτέχνη είναι πάντα σημαντική.

Πιστεύω επίσης ότι μπορούμε και οφείλουμε να στηρίζουμε εμπράκτως τους καλλιτέχνες της πόλης που πολλές φορές τιμούν τον τόπο μας με το έργο τους.

-Πείτε μου μια φράση που εκφράζει την φιλοσοφία της ζωής σας και το μότο σας.

Carpe diem. Άδραξε τη μέρα.



Μαρία Ρούτση - Ο παλιάτσος κι ο ληστής (All along the watchtower)


Μαρία Ρούτση - Proud Mary


Μαρία Ρούτση - Άγγελος Εξάγγελος