Σταθερές είναι σε γενικές γραμμές οι τιμές στα οπωροπωλεία της Πάτρας, στα φρούτα και στα μανάβικα, παρά τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς στα δελτία ειδήσεων και στις τηλεοράσεις περί του αντιθέτου.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου και τους εμπόρους φρούτων, λαχανικών και κηπευτικών οι τιμές παρά τις αυξήσεις που υπάρχουν στο ρεύμα, κάτι που αποτελεί βασική πληγή για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις που είναι ενεργοβόρες, είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι.

Όπως εξηγούν οι αυξήσεις που υπάρχουν σε ορισμένα είδη δεν αποτελούν πρωτοτυπία της εποχής, ούτε έχουν να κάνουν με το κύμα ακρίβειας που έχει μπει στις ζωές μας, αλλά είναι ένα μόνιμο φαινόμενο που σχετίζεται άμεσα με τον νόμο της αγοράς και της ζήτησης.

Τα φρούτα που φτάνουν στο καφάσι ενός μανάβικου είναι πιο ακριβά κατά την περίοδο της ωρίμανσης και της συγκομιδής τους αφού τότε συνήθως είναι η ζήτηση από τον κόσμο μεγαλύτερη. Για παράδειγμα αυξημένες αυτή την περίοδο είναι οι τιμές στα ροδάκινα που είναι η εποχή τους και αυτό είναι λογικό.  

Αντίθετα, όταν περνάει αυτή η περίοδος οι τιμές αυτές σταδιακά πέφτουν. Επιπλέον κάποιες μεμονωμένες αυξήσεις που υπάρχουν σχετίζονται με το μεταφορικό κόστος και την αύξηση των καυσίμων, αφορούν δηλαδή προϊόντα που έρχονται από άλλα μέρη της επικράτειας και δεν παράγονται στην περιοχή μας.

Σε γενικές γραμμές όμως τόσο τα μανάβικα, όσο και οι χονδρέμποροι έχουν απορροφήσει τις ανατιμήσεις που υπάρχουν και έτσι τουλάχιστον για αυτή την περίοδο που διανύουμε οι αυξήσεις στα φρούτα δεν είναι αποτελούν κανόνα, αλλά εξαίρεση.

Παρόλα αυτά τα καταστήματα του είδους έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από το κύμα ακρίβειας που υπάρχει γύρω μας αφού η ζήτηση και η πελατεία τους έχει μειωθεί, ο κόσμος ψωνίζει μόνο τα απαραίτητα και την ίδια στιγμή τα έξοδα για τις επιχειρήσεις αυτές μεγαλώνουν.

Έξοδα που έχουν να κάνουνε με τους διογκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τις αυξήσεις στη βενζίνη αφού το σύνολο σχεδόν των οπωροπωλείων πλέον προχωρούν σε διανομή με όχημα (φορτηγάκι ή και δίκυκλο), προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους.