Ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποιες μικρές αυξήσεις αφήνουν οι επαγγελματίες των ζαχαροπλαστείων της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης επικράτειας, στην τιμή του παγωτού, σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η ανεξέλεγκτη όπως την χαρακτηρίζουν κατάσταση με τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο πρώην πρόεδρος της ένωσης ζαχαροπλαστείων Πάτρας, Μιλτιάδης Παπαδόπουλος οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες είναι συνεχείς και δεν έχουν σταματήσει, ενώ από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλάζουν οι τιμές προς τα πάνω.

«Είχαμε προχωρήσει σε κάποιες μικρές αυξήσεις της τάξεως του 2% και του 3% το περασμένο διάστημα όταν ξεκίνησε η περίοδος του παγωτού. Όμως από τότε όλα έχουν ανέβει προς τα πάνω, με πρώτο και καλύτερο το γάλα που έχει μία αύξηση σημαντική, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 30%.

Σε γενικές γραμμές η κατάσταση στον χώρο μας είναι εντελώς άναρχη, δεν υπάρχει κανένα πλαφόν στις τιμές και στα παράπονα που κάνουμε στους προμηθευτές μας αυτό που μας λένε είναι ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και αυτοί με τις βιομηχανίες που τους τροφοδοτούν».

Όλα αυτά σε μία εποχή που λόγω της κατανάλωσης, άρα και της αυξημένης παραγωγής του παγωτού τα ζαχαροπλαστεία είναι αναγκασμένα να ξοδέψουν από την μεριά τους περισσότερες κιλοβατόρες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους λογαριασμούς που θα αντικρίσουν στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες ζαχαροπλάστες οι λογαριασμοί εξαιτίας του παγωτού τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κατά 40% με 50% αυξημένοι σε σύγκριση με τους χειμερινούς μήνες.

Κάτι που τους προκαλεί φόβο μετά την εμφάνιση της ενεργειακής κρίσης και της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχουν ήδη χτυπήσει τον κλάδο τους, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, είναι μία δύσκολη εξίσωση το ενδεχόμενο αυξήσεων του παγωτού αφού αυτό θα φέρει επιπτώσεις στην κατανάλωση και στην αγοραστική δύναμη των καταστημάτων. 

Πάντως, για την ώρα ο μέσος όρος τιμής του παγωτού στην Πάτρα ξεκινάει από το 1,20 με 1, 50 ευρώ η μπάλα και φτάνει έως και τα 2 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι το παγωτό ήταν διαχρονικά και παραμένει η αγαπημένη λιχουδιά των μικρών, αλλά και των ενηλίκων, ενώ σε αυτό στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό ο τζίρος των ζαχαροπλαστείων τους καλοκαιρινούς μήνες.