Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το project της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση των κρασιών της Αχαΐας και της Ηλείας στις αγορές της Άπω Ανατολής και συγκεκριμένα στην Κορέα και στην Ιαπωνία.

Η Περιφέρεια φιλοξένησε για τρεις μέρες ένα γκρουπ επισκεπτών από την Κορέα και την Ιαπωνία που αποτελούταν από επαγγελματίες οίνου, από στελέχη της εστίασης και από δημοσιογράφους.

Το γκρουπ αυτό ξεναγήθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα οινοποιία της περιοχής, πηγαίνοντας στους χώρους παραγωγής των κρασιών και στα αμπέλια τους, έχοντας έτσι την ευκαιρία να δει από κοντά όλη αυτή την διαδικασία.

Στόχος του όλου project εκτός της γνωριμίας με παραγωγούς και τους οινότοπους της περιοχής, ήταν η σύνδεση του κρασιού ως ενός προϊόντος που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Δυτική Ελλάδα, με τον πολιτισμό και την κουλτούρα αυτής της χώρας.

Οι Κορεάτες και οι Ιάπωνες επισκέπτες ξεκίνησαν την ξενάγηση τους από την Καστροπολιτεία της Αχάια Κλάους, συνέχισαν στην περιοχή της Αιγιαλείας και του Διακοπτού και την ολοκλήρωσαν πηγαίνοντας στους οινοτόπους της Ηλείας, επισκεπτόμενοι την Αρχαία Ολυμπία.

Το γκρουπ επισκέφτηκε συνολικά οχτώ οινοποιία που παράγουν κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ, με τους επισκέπτες να μένουν ενθουσιασμένοι από την ξενάγηση και από τα όσα είδαν στην περιοχή μας, ενώ πήραν μία γεύση από τη μυσταγωγία και το τελετουργικό του προϊόντος που τους έφερε στα μέρη μας. 


"Βροχή" οι εξαγωγές προς την Άπω Ανατολή

Η επίσκεψη των ξένων ενδιαφερομένων είναι το πρώτο μέρος γνωριμίας με την περιοχή ενώ ακολουθεί συνέχεια με επαγγελματικό ταξίδι στην Ιαπωνία και Ν. Κορέα τον Ιούλιο στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι οινοποιοί της Αχαΐας και της Ηλείας προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα κρασιά της Αχαΐας και της Ηλείας έχουν μεγάλη πέραση εδώ και τουλάχιστον μία διετία στις χώρες της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας, με τις παραγγελίες από τις εκεί αγορές να είναι πολλές και τα κοντέινερ να φεύγουν γεμάτα με φιάλες κρασιού.

Έτσι ο κλάδος του οίνου και της αμπελουργίας της περιοχής βρήκε μια νέα και δυναμική εξαγωγική αγορά στην διάρκεια της καραντίνας, ικανή για να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί από τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της πανδημίας. Και πλέον συνεχίζει…