Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η 26η Ιουνίου, όμως, ο εθισμός είναι ένα σημαντικό πεδίο για την μελέτη της ανθρώπινης ψυχολογίας και της φύσης της το οποίο δεν σταματάει μόνο στις ναρκωτικές ουσίες.

Από τις αρχές του νέου έτους το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο στην Πάτρα έχει βάλει στις υπηρεσίες του, πέρα από την στήριξη σε άτομα που έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά, την βοήθεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με άλλου είδους εθισμούς οι οποίοι μπορεί να μην είναι παραβατικοί αφού βρίσκονται υπό την ανοχή του νόμου, όμως, είναι εξίσου επικίνδυνοι για τον άνθρωπο που έχει εθιστεί σε αυτούς.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει πλέον το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο, πέρα από τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ναρκωτικά, έχουν να κάνουν με τον τζόγο, το αλκοόλ και το διαδίκτυο.

Από τα τρία αυτά διαφορετικά πεδία εθισμού αυτό που έχει μια συνεχώς αυξητική τάση στην περιοχή μας, εμπλέκοντας ολοένα και περισσότερα άτομα στα δίχτυα του είναι εκείνο του τζόγου.

Τουλάχιστον αυτό δείχνει η προσέλευση του κόσμου στο ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η υπεύθυνη της θεραπευτικής μονάδας, η κοινωνική λειτουργός Ελευθερία Παππά.

«Τα άτομα που μας χτυπούν την πόρτα ζητώντας βοήθεια για τον εθισμό τους στα τυχερά παιχνίδια είναι απείρως περισσότερα από αυτά που έρχονται σε μας για εθισμό στο αλκοόλ και στο διαδίκτυο» τονίζει.

Το μεγαλύτερο ποσοστό από τους εθισμένους στον τζόγο δεν έχει να κάνει τόσο με το Καζίνο, με τα ηλεκτρονικά φρουτάκια, την χαρτοπαιξία, αλλά κυρίως με τα στοιχηματικά παιχνίδια.

«Οι περισσότεροι που έρχονται σε μας για βοήθεια παίζουν κυρίως στοιχηματικά παιχνίδια από το διαδίκτυο. Μιλάμε έτσι για τον ηλεκτρονικό τζόγο» τονίζει η κ. Παππά.


Κρύβονται και λένε ψέματα

Το παίξιμο στα παιχνίδια αυτά είναι κάτι νόμιμο και φαινομενικά αθώο. «Τα άτομα αυτά έχουν οικογένειες, έχουν τις δουλειές τους και έχουν μια καθόλα κανονική κοινωνική ζωή.

Όμως ο εθισμός τους στον τζόγο λειτουργεί πάνω τους με την μορφή ψυχαναγκασμού αφού πολλές φορές λένε ψέματα, κρύβονται από τους δικούς τους, απομονώνονται και φυσικά φτάνουν σε ένα σημείο να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

Από εκεί και πέρα αυξητική είναι η τάση και στον εθισμό με το αλκοόλ, με τη μονάδα του ΚΕΘΕΑ να συνεργάζεται με ειδικούς ψυχιάτρους για να βοηθήσει τα άτομα αυτά που έχουν συνήθως την ανάγκη για φαρμακευτική υποστήριξη, ενώ πιο μειωμένη είναι η προσέλευση του κόσμου στη θεραπευτική μονάδα για τον εθισμό του διαδικτύου.