Αρκετά ικανοποιητικά κινείται η τουριστική κίνηση για τον γείτονα νομό της Ηλείας που αποτελεί και την περιφερειακή ενότητα πάνω στην οποία στηρίζεται κυρίως στον κλάδο του τουρισμού η Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκο Κοροβέση η τουριστική κίνηση για την Νότια Ηλεία έχει ξεκινήσει δυναμικά, με την πληρότητα στα καταλύματα να είναι υψηλή και οι κρατήσεις για τη συνέχεια της καλοκαιρινής σεζόν να αποτυπώνουν το ενδιαφέρον από τις ξένες αγορές.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Νότια Ηλεία (από το Σαμικό, την Ζαχάρω και κάτω) το δείχνουν κυρίως οι Γερμανοί τουρίστες και στη συνέχεια οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης (βλέπε Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία κτλ), ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και μια άλλη σχέση της περιοχής με τους Γάλλους, τους Ιταλούς και άλλων λαών της Δυτικής Ευρώπης.

Με υψηλή πληρότητα, σύμφωνα με τον κ. Κοροβέση, κινείται για αυτή την καλοκαιρινή σεζόν και η περιοχή του Πύργου (Σκαφιδιά, Επιτάλιο κτλ) όπου και εκεί η τουριστική κίνηση δείχνει να είναι αυξημένη σε σύγκριση τουλάχιστον με το περσινό καλοκαίρι.

Το πρόβλημα που υπάρχει έχει να κάνει με την Βόρεια Ηλεία (Αμαλιάδα, Κουρούτα κτλ) όπου εκεί έχουν γίνει αρκετές ακυρώσεις από Ρώσους, Λευκορώσους και Ουκρανούς που αποτελούσαν την κύρια τουριστική αγορά μαζί με τους Γερμανούς.


Ο πόλεμος και οι ακυρώσεις

Η Βόρεια Ηλεία αποτελεί ουσιαστικά την ίδια εξίσωση με τα προβλήματα που υπάρχουν με τους Ρωσώφωνους τουρίστες για τα καταλύματα της γειτονικής Δυτικής Αχαΐας. «Ο πόλεμος και το εμπάργκο που υπάρχει στους Ρώσους έχει φέρει ακυρώσεις» αναφέρει ο κ. Κοροβέσης. 

"Πάντως σε γενικές γραμμές το πρόσημο είναι θετικό για την Ηλεία, τουλάχιστον μέχρι ώρας. Υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχουν κρατήσεις από τις ξένες αγορές και το μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με τις ακυρώσεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία".

Ακυρώσεις που όπως διευκρινίζει ο κ. Κοροβέσης, δεν σχετίζονται με την ακρίβεια και αφορούν τους εμπλεκόμενους λαούς στον πόλεμο. "Από εκεί και πέρα περιμένουμε και τους Έλληνες επισκέπτες από την εγχώρια αγορά που έχει πάντα τον νομό μέσα στις πρώτες του επιλογές για διακοπές". 

Μάλιστα, φέτος, το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο από τους Έλληνες επισκέπτες – τουρίστες, αφού με την άνοδο που έχουν πάρει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα πάνε διακοπές σε νησί.