Μπορεί να έχει το βλέμμα στραμμένο προς τη θάλασσα, όμως τα "νώτα" της, τα φυλάει ένας αγέρωχος.... γίγαντας! Ο λόγος για την Πάτρα και το... βουνό της, το Παναχαϊκό, το διαμάντι της στο οποίο η πόλη έχει γυρίσει την πλάτη. 

Με μέγιστο ύψος τα 1926 μέτρα ύψος, δεσπόζει στην Αχαΐα και είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο ταξιδιώτης όταν προσεγγίζει την περιοχή.

Γεωλογικά ανήκει στη ζώνη Ωλενού - Πίνδου και αποτελείται κυρίως από φλύσχες (ψαμμιτικές μάργες και κροκαλλοπαγή με αργίλους, κατά τόπους ασβεστόλιθο).

Το βουνό χαρακτηρίζει η εναλλαγή των δύο τύπων βιότοπων (θαμνοτόπια - ορεινά λιβάδια) και των δύο τύπων εδαφών (ασβεστόλιθοι με γκρεμούς, χαράδρες και φλύσχες με ομαλές κορφές, ρυάκια κ.λπ.). 


Χλωρίδα και πανιδα

Από πουλιά στον Παναχαϊκό θα συναντήσουμε κυρίως γκιώνηδες, κουκουβάγιες, βλάχους, κοκκινόσπιζες, κούκους, ποντικογερακίνες.

Από θηλαστικά κυρίως θα συναντήσουμε σκαντζόχοιρους και αλεπούδες, αλλά και ασβούς, κουνάβια και λίγους λαγούς.

Η υπερβόσκηση και η υλοτομία κατέστρεψαν μεγάλα δάση του Παναχαϊκού. Κάποια μέρη όμως ακόμα μαρτυρούν την σημαντική χλωρίδα του βουνού. Το δάσος της Θάνας με τα σπάνια ελατα, όπου κάποτε πήγαιναν τους φυματικούς για να θεραπευτούν και το οροπέδιο Πρασούδι, με τα άγρια άλογα, αλλά και τα λιβάδια από κρόκο, είναι τα πιο χαρακτηριστικά.


Η κορυφή του Παλαβου

Οι κορυφές

Η ψηλότερη κορυφή, δεν φαίνεται από το κεντρικό τμήμα της Πάτρας. Όχι, δεν είναι η κορυφή που βλέπουμε μπροστά στο βουνό, αλλά είναι λίγο πιο πίσω και γι'αυτό δεν είναι ορατή από την Πάτρα. Πρόκειται για την κορυφή του Παλαιού, που ονομάστηκε έτσι, από την προσπάθεια κάποιου να φτιάξει ένα σπίτι εκεί και να κατοικήσει μόνιμα, κάτι που φυσικά ποτέ δεν κατάφερε. Η κορυφή που φαίνεται από την Πάτρα προς τα δυτικά, με την μεγάλη σάρα, είναι ο Βοδιάς με ύψος τα 1836 μέτρα. Οι άλλες δύο κορυφές του Παναχαϊκού, είναι το βουνό του Γιώργη στα 1804 μέτρα και η κορυφή Μπάρμπας στην περιοχή του Λεοντίου με ύψος 1613 μέτρα.


Η αξιοποίηση

Τα τελευταία χρόνια το Παναχαϊκό έχει ανακαλυφθεί από τους λάτρεις του ορεινού τρεξίματος. Αγώνες αντοχής μέχρι τις κορυφές του, αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες αθλητές του είδους.

Παράλληλα ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, διοργανώνουν εκδρομές γνωριμίας με το βουνό της Πάτρας. Ποτάμια, ρυάκια, πηγές φαράγγια και χαράδρες, άγνωστα μέρη για τους περισσότερους πατρινούς περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Η αξιοποίηση όμως του βουνού, δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα για την πόλη, όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές της χώρας. Μια μορφή "αξιοποίησης" που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι του αιολικού δυναμικού της περιοχής, με το πάρκο ανεμογεννητριών που έχει εγκατασταθεί σε μεγάλο μέρος της κορυφογραμμής του βουνού. Φυσικά για το θέμα υπάρχουν αντιδράσεις, υπάρχουν και υπέρμαχοι.

Παλιότερα, υπήρχαν κάποιες σκέψεις για την δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στο Παναχαϊκό. Θα ήταν έλεγαν το μοναδικό χιονοδρομικό στην Ελλάδα, όπου θα έκανες σκι με απεριόριστη θέα στην θάλασσα!

Σίγουρα το Παναχαϊκό, είναι ένα διαμάντι της Πάτρας που περιμένει να ανακαλυφθεί και να αξιοποιηθεί. Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμος Πατρέων έχει ιδρύσει το κέντρο περιβαλλοντικής πληροφόρησης Παναχαϊκού όρους, με έδρα το Πουρναρόκαστρο που φιλοδοξεί να αναδείξει τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του βουνού της Πάτρας.

Το Παναχαϊκό λοιπόν, περιμένει για να... ανακαλυφθεί!