Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών της Πάτρας, αλλά και γενικότερα της επικράτειας, με το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης για τις άδειες και τις αδειοδοτήσεις των μικροπωλητών.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό προτεραιότητα από τη νέα χρονιά στην εξασφάλιση των νόμιμων αδειών θα έχουν οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές εκείνοι με τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Το βασικό κριτήριο πλέον για την άδεια ενός μικροπωλητή που πάει να βγάλει το μεροκάματο του, γυρίζοντας σε καθημερινή βάση από λαϊκή σε λαϊκή θα είναι έτσι τα εισοδήματα του, με τους πιο πλούσιους να έχουν προτεραιότητα έναντι των πιο φτωχών.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τους παραγωγούς, θα «σπάσει» την ομαλότητα και την ισορροπία των υπαίθριων αγορών αφού θα ωθήσει τους πιο φτωχούς που θα αποκλείονται από τις λαϊκές στην παρανομία, στήνοντας τους πάγκους σε άλλα σημεία.

Θα ενισχύσει δηλαδή την αναρχία στις λαϊκές για την οποία έχει γίνει αρκετός λόγος και έχει απασχολήσει το υπουργείο, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το σημαντικότερο όμως από όλα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρόεδρο των παραγωγών στις λαϊκές αγορές της Πάτρας, Αλέκο Θανόπουλο, είναι ότι οι πιο φτωχοί παραγωγοί θα έχουν λόγω του σχεδίου αυτού σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

«Αποκλείοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς από τις λαϊκές είναι σαν να τους αναγκάζεις να αλλάξουν επάγγελμα και να τους ωθείς να αφήσουν τη γη τους. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των παραγωγών στηρίζεται στις λαϊκές αφού οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, αλλά και τα οπωροπωλεία αγοράζουν κυρίως από τους χονδρέμπορους ή από το εξωτερικό».

Το όλο θέμα, σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο, σχετίζεται με ένα ευρύτερο σχέδιο που έχει να κάνει την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της με την αγροτιά και την γεωργία.

«Θέλουν η γη να περάσει στα χέρια των λίγων και να μείνουν στον χώρο οι μεγαλογαιοκτήμονες και οι ισχυροί, βγάζοντας από το μέση τους αγρότες που διαθέτουν ένα κομμάτι γης από το οποίο ζουν καλλιεργώντας του, πωλώντας τα είδη που παράγει. Αυτό είναι το σχέδιο τους και πάνω σε αυτό βαδίζουν…».