Δεν πάνε και τόσο καλά τα πράγματα στον τουριστικό κλάδο για το φετινό καλοκαίρι σε ότι αφορά την προσέλευση των ξένων τουριστών, με το αεροδρόμιο του Αράξου να κινείται στα ίδια επίπεδα περίπου του 2021.

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου, Γιώργο Γκούβιτσα, η ανάκαμψη που προσδοκούσαν για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν ανατράπηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό πλέον επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Η απώλεια των Ρώσων, των Λευκορώσων και των Ουκρανών είναι μεγάλη για τη Δυτική Ελλάδα, αντιστοιχεί στο 20% με 25% της πίτας του εισερχόμενου τουρισμού και το κενό αυτό δεν καλύπτεται από τις άλλες αγορές, όσο και αν υπάρχει μια μικρή άνοδος στους Γερμανούς και στους Πολωνούς τουρίστες.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα φτάναμε φέτος στην ανάκαμψη που προσδοκούσαμε μετά την κρίση της πανδημίας» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η σεζόν θα πάει έστω και λίγο καλύτερα από αυτή του ‘21».

Όλα τα παραπάνω έρχονται για να αποτυπωθούν και στην πληρότητα των ξενοδοχείων, σε ότι αφορά τουλάχιστον τους ξένους τουρίστες. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, ειδικότερα στην Αχαΐα υπάρχει μία πτώση στις κρατήσεις της τάξεως του 30%, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019.

Οπότε η ανάκαμψη θα έρθει για τον τουρισμό, τουλάχιστον της Αχαΐας, δηλαδή της Αιγιαλείας και της Δυτικής Αχαΐας κυρίως (η Πάτρα έτσι και αλλιώς είναι μάλλον έξω από το όλο θέμα) από το 2023 και μετά.