Τα έως τώρα γνωστά δεδομένα σχετικά με τις υποπαραλλαγές του κορωνοϊού Β4/Β5, οι οποίες επικράτησαν στη Νότια Αφρική μερικές εβδομάδες πριν την επέκταση τους σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως είχε συμβεί και με το αρχικό στέλεχος της Όμικρον που αρχικά κυριάρχησε στη Νότια Αφρική, συνοψίζει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Επισημαίνει ότι "τα δημογραφικά δεδομένα της Νότιας Αφρικής είναι διαφορετικά και ευνοϊκότερα των αντίστοιχων των ευρωπαϊκών χωρών. Το ίδιο ισχύει και με την έκθεση του πληθυσμού σε προηγούμενα κύματα (που προηγήθηκαν της Δέλτα και που ήταν μεγαλύτερα), που ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες. Ξέρουμε επίσης πως μόνο 32% των Νοτιοαφρικανών έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίων".

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

Οι υποπαραλλαγές του κορωνοϊού Β4/Β5 στην Νότια Αφρική επικράτησαν μερικές εβδομάδες πριν την επέκταση τους σε ευρωπαϊκές χώρες. Το ίδιο είχε συμβεί και με το αρχικό στέλεχος της Όμικρον που αρχικά κυριάρχησε στη Νότια Αφρική. Είναι επομένως χρήσιμο να εξετάσουμε τις επιπτώσεις των νέων υποπαραλλαγών σε μια χώρα που έχουμε αρκετά δεδομένα και για σημαντικό χρονικό διάστημα

Τα δημογραφικά δεδομένα της ΝΑ είναι διαφορετικά και ευνοϊκότερα των αντίστοιχών των ευρωπαϊκών χωρών. Το ίδιο ισχύει και με την έκθεση του πληθυσμού σε προηγούμενα κύματα (που προηγήθηκαν της Δέλτα και που ήταν μεγαλύτερα) που ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες. Ξέρουμε επίσης, πως μόνο 32% των Νοτιοαφρικανών έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίων.

Η έκθεση σε προηγούμενα στελέχη -ακόμη και της όμικρον- δεν αποτρέπει τις ήπιες λοιμώξεις από Β4/Β5. Επίσης γνωρίζουμε πως και τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης. Όμως παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο συνδυασμός προηγούμενης έκθεσης και εμβολιασμού ή μόνο η προηγούμενη έκθεση ή μόνο ο εμβολιασμός προσφέρουν σημαντική προστασία όσον αφορά στη μείωση της θνητότητας.

Θα θυμίσω εδώ πως οι αρχικές εργαστηριακές μελέτες πανεπιστημίων του Χονγκ-Κονγκ και του Ισραήλ για την Όμικρον τον Δεκέμβριο του 2021, έδειχναν την επίπτωση κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό. Τότε είχα τονίσει πως ο συνδυασμός αυτών των μελετών και των τάσεων στη Νότια Αφρική, δείχνει πως η Όμικρον είναι πιθανό να έχει μικρότερες επιπτώσεις σε σύγκριση με τη Δέλτα όσον αφορά στη θνητότητα. Πολλοί είχαν διαφωνήσει και θεώρησαν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες. Διαψεύστηκαν βέβαια με βάση τα πολλαπλά δεδομένα που πλέον έχουμε και από κλινικές και από επιδημιολογικές μελέτες.

Η Νότια Αφρική προφανώς και διαφέρει από την Ευρώπη. Αλλά όταν σε μια χώρα παρατηρούμε συγκεκριμένες τάσεις και κάθε κύμα που έρχεται προκαλεί μικρότερες επιπτώσεις, τότε είναι λογικό να αναμένουμε αντίστοιχες τάσεις (όχι αντίστοιχο αριθμό θανάτων ανά 1000 κατοίκους) και σε άλλες χώρες. Αυτό το περιμένουμε γιατί για παράδειγμα οι ευρωπαϊκές χώρες, παρότι έχουν δυσμενέστερα δημογραφικά δεδομένα έχουν καλύτερα συστήματα υγείας, πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιασθέντων και πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε αντιιίκα φάρμακα».