Πάνω από 500 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Αχαΐα τις τρεις τελευταίες ημέρες με βάση τις καταγραφές που γίνονται σε καθημερινή βάση από τον ΕΟΔΥ.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι και η δική μας περιφερειακή ενότητα δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα της έξαρσης που παρατηρείται σε πανελλήνια κλίμακα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου ζει και η περιοχή μας αυτή την έξαρση των κρουσμάτων, η οποία οφείλεται όπως τονίζει στις υπό παραλλαγές της Όμικρον 1 και Όμικρον 2.

«Τα περισσότερα από τα κρούσματα που εντοπίζονται τόσο στην περιοχή μας, όσο και στην επικράτεια οφείλονται από την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 οι οποίες είναι ακόμα πιο μεταδοτικές από τις αρχικές παραλλαγές τους».

Το ποσοστό της μεταδοτικότητας τους δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, επιστημονικά όμως, αυτό που φαίνεται ότι οδηγούν σε αρκετές επαναμολύνσεις ακόμα και σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

«Οι επαναμολύνσεις αυτές δεν φαίνεται να δημιουργούν σοβαρά συμπτώματα, για αυτό και μέχρι σήμερα, ενώ παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων δεν υπάρχει έως τώρα αύξηση των νοσηλειών».

Το αντιικό φάρμακο

Οι νοσηλείες πάντως, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, αναμένεται να αυξηθούν στο επόμενο διάστημα κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό από τη στιγμή που θα αυξηθούν και τα κρούσματα. «Ζούμε μία νέα έξαρση του κορωνοϊού.

Όμως πέρα τον εμβολιασμό σημαντικό όπλο για τη μη αύξηση των νοσηλειών είναι το αντιικό φάρμακο το οποίο σε περίπτωση που δοθεί μέσα στις πέντε πρώτες ημέρες από τη στιγμή που μολυνθεί το άτομο του δίνει την δυνατότητα να αποφύγει κατά 89% τη νοσηλεία. Είναι σημαντικό για το σύστημα της δημόσιας υγείας αποφευχθούν οι πολλές νοσηλείες».  

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Πάντως, σε ότι αφορά την επόμενη μέρα όλα δείχνουν από τον Σεπτέμβριο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα χρειαστεί την επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα προστατεύει καλύτερα από αυτές τις παραλλαγές της Όμικρον.

Μέχρι τότε τα άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία ή σε ευάλωτες υγειονομικά ομάδες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την τέταρτη δόση και να ακολουθούν τα ατομικά μέτρα προστασίας φορώντας τη μάσκα τους στους κλειστούς χώρους και στους χώρους με συνωστισμό.