Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα σημαντικό συστατικό της υγιεινής διατροφής της εγκύου, καθώς τα θρεπτικά συστατικά του ελαιόλαδου που καταναλώνει η έγκυος μεταφέρονται στο έμβρυο. Το ελαιόλαδο είναι καλό να καταναλώνεται ωμό και σε περιορισμένη ποσότητα. Eίναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που ωφελούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και τη νευρολογική ανάπτυξη του μωρού, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Ευεργετικό για την ανάπτυξη του εμβρύου

Το ελαιόλαδο περιέχει τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κύησης.

Η τοκοφερόλη θεωρείται η βιταμίνη της γονιμότητας, συμβάλλει στην υγεία των ωαρίων και την προστασία του εμβρύου.

Οι τοκοφερόλες έχουν έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις “τόκος” (γέννα) και “φέρω”. Η απουσία τους έχει συσχετισθεί με προβλήματα στην αναπαραγωγική λειτουργία, όπως αποβολές εμβρύων.

Οι σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων του ελαιόλαδου είναι εξαιρετικά ευεργετικές για την καρδιά και την εγκεφαλική λειτουργία και ανάπτυξη του εμβρύου.

Ενισχύει την ψυχική υγεία της εγκύου

Τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχει το ελαιόλαδο έχουν συνδεθεί με μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, αλλά χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το πλούσιο σε βιταμίνη Α ελαιόλαδο συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου.

Χρήσιμο στην καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων

Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, η βιταμίνη Α είναι ωφέλιμη για τα μάτια της μητέρας αλλά μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για την ανάπτυξη των ματιών του εμβρύου.

Ελαιόλαδο και ραγάδες εγκυμοσύνης

Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν οι ραγάδες της εγκυμοσύνης. Η επάλειψη της κοιλιάς και των γοφών με ελαιόλαδο από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης είναι ένας από τους καλύτερους και πιο υγιεινούς τρόπους για να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανιστούν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πάρτε λίγο ελαιόλαδο στις παλάμες σας και απαλά μασάζ στην περιοχή. Αφήστε το στην περιοχή για 30 λεπτά έτσι ώστε οι βιταμίνες Α, D και Ε που περιέχονται στο λάδι να απορροφηθούν από το δέρμα. Κάντε μπάνιο μετά το μασάζ. Επαναλάβετε τακτικά.

Βοηθά στην επούλωση της ουλής της καισαρικής

Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνες Κ και Ε και μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση της ουλής της καισαρικής. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη διαδικασίας πήξης του αίματος που βοηθά τον οργανισμό να επουλώσει πληγές και μώλωπες. Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και όταν εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι φθορές του δέρματος.

Συμβάλλει στην υγεία του νεογέννητου

Η βιταμίνη Ε στο ελαιόλαδο είναι ένα από τα συστατικά που βοηθούν το μωρό να προσαρμοστεί καλύτερα στο γεμάτο οξυγόνο περιβάλλον στο οποίο εκτίθεται αμέσως μετά τον τοκετό.

Έχει φανεί ότι οι μητέρες πρόωρων μωρών που καταναλώνουν ελαιόλαδο όταν θηλάζουν, βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη των νεφρών και του παγκρέατος του μωρού.

Το ελαιόλαδο συνιστάται και για πρόωρα βρέφη και νεογέννητα που παρουσιάζουν προβλήματα στη χολή και το πάγκρεας, λόγω των ευνοϊκών επιπτώσεων του στο ηπατοχολικό σύστημα.

Μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά γυναικών που κατανάλωναν ελαιόλαδο στη διάρκεια της κύησης είχαν καλύτερο ύψος, βάρος και ψυχοκινητικά αντανακλαστικά.

Ελαιόλαδο και θηλασμός

Η βιταμίνη Ε στο αίμα της εγκύου συγκεντρώνεται στο μαστικό αδένα, επιτρέποντας στη μητέρα να συνεχίσει να παρέχει τη βιταμίνη στο μωρό της με το θηλασμό. Η διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης αυτής κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι πολύ σημαντική.

Το ελαιόλαδο παρέχει σε επαρκή ποσότητα τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νεογέννητου (σε αναλογία παρόμοια με του μητρικού γάλακτος) και τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού και των οστών.

Οι διατροφικές ανάγκες των μωρών δεν είναι ίδιες με αυτές που έχουμε όσο μεγαλώνουμε. Κατά τη διάρκεια της περιόδου γαλουχίας, το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται προέρχεται από τα λιπαρά, τόσο του μητρικού γάλακτος όσο και άλλων.