Μια ξεχωριστή γιορτή διοργανώνει την προσεχή Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στο Θεατράκι της Μαρίνας Πατρών, η Ρουμανική Κοινότητα Πάτρας «Luceafarul» με την υποστήριξη του Επίτιμου Προξενείου της Ρουμανίας στη Δυτική Ελλάδα και της επίτιμης Προξένου, δικηγόρου Μαριάννας -Βαλέριας Κρατσιούν.

Με μουσικές και χορούς απ’ τη Ρουμανία θα εορτασθεί στο Θεατράκι της Μαρίνας (είσοδος ελεύθερη) η Ημέρα της Ρουμάνικης Παραδοσιακής Φορεσιάς, της μπλούζας «IΑ» η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη λαογραφία, την παράδοση και τον Πολιτισμό της Ρουμανίας.

Η «ΙΑ», η παραδοσιακή Ρουμάνικη μπλούζα είναι στοιχείο πολιτισμικής κληρονομιάς που μεταξύ όλων των άλλων συνδέει την Ιστορία και τον Πολιτισμό με την Λαϊκή Τέχνη. «Παραδοσιακά πουκάμισα, μικρά έργα τέχνης, περνούν από γενιά σε γενιά, διαρκώς εμπλουτίζονται και κρατούν άσβεστη την μακραίωνη φλόγα της Ρουμάνικης παράδοσης. Μιας παράδοσης που, πλέον, αποτελεί κτήμα και περιουσία του ίδιου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», αναφέρει σε μήνυμα της η Πρόξενος κ. Κρατσιούν.