Όπως επισημαίνουν ειδικοί από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), αν τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζετε μοιάζουν να χαλάνε ή να χάνουν τη γεύση τους πολύ γρήγορα, ίσως δεν τα αποθηκεύεται σωστά.

Κατ’ αρχάς, φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί. Και αυτό διότι πολλά φρούτα εκλύουν ένα αέριο (λέγεται αιθυλένιο) που χαλάει τα λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά χαλούν επίσης ταχύτερα όταν τοποθετούνται πλυμένα στο ψυγείο, σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Purdue, στην Ιντιάνα. Πολλά είδη εξ άλλου δεν πρέπει να τοποθετούνται σε αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία, διότι χρειάζονται οξυγόνο.

Ανά είδος, υπάρχουν αρκετές ακόμα λεπτομέρειες που έχουν σημασία. Να ποιες είναι:

Μήλα: Παράγουν αιθυλένιο και πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα άλλα φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε θερμοκρασία δωματίου (θα κρατήσουν έως μία εβδομάδα) ή στο ψυγείο (έως 6 εβδομάδες).

Αβοκάντο: Να τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου έως ότου ωριμάσουν. Ύστερα να τα φυλάτε στο ψυγείο.

Μπανάνες: Να διατηρείτε τις πράσινες μπανάνες εκτός ψυγείου έως ότου ωριμάσουν. Αν θέλετε να ωριμάσουν πιο αργά, να τις τυλίγετε μία-μία με πλαστική μεμβράνη, για να περιορίζετε την εκπομπή αιθυλενίου. Όταν φτάσουν στο επιθυμητό σημείο ωρίμανσης, να τις βάζετε στο ψυγείο.

Κεράσια: Να τα φυλάτε στο ψυγείο, χωρίς να τα πλύνετε, στην αρχική πλαστική συσκευασία τους. Να τα βγάζετε από το ψυγείο όταν έρθει η ώρα να τα πλύνετε για να τα καταναλώσετε.

Εσπεριδοειδή: Μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής σε πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιφρουτ, λεμόνια και λάιμ αποθηκεύοντάς τα στο συρτάρι για τα φρούτα και τα λαχανικά. Εναλλακτικά μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε μία δικτυωτή τσάντα για να «αναπνέουν». Αν τα αφήσετε εκτός ψυγείου και κάνει ζέστη, μπορεί να χαλάσουν γρήγορα (μέσα σε μερικές μέρες).

Πεπόνι και καρπούζι: Να βάζετε το πεπόνι στο ψυγείο, ακόμα κι αν δεν το κόψετε. Τα καρπούζια μπορείτε να τα διατηρήσετε σε ένα σκοτεινό, ξηρό χώρο, μακριά από τα άλλα φρούτα και λαχανικά. Να φυλάτε το κομμένο πεπόνι και καρπούζι στο ψυγείο.

Κομμένα ή/και ξεφλουδισμένα φρούτα και λαχανικά: Να τα βάζετε αμέσως στο ψυγείο. Να τα βγάλετε μόνο όταν έρθει η ώρα να τα καταναλώσετε.

Τομάτες: Να τις φυλάτε πάντοτε σε θερμοκρασία δωματίου, διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες τις χαλάνε πολύ γρήγορα. Ο χώρος όπου θα τις τοποθετήσετε πρέπει να βρίσκεται μακριά από τον ήλιο και τις πηγές θερμότητας. Ιδανικά πρέπει να βρίσκονται σε δοχείο με χαλαρό κάλυμμα, ώστε να μπαίνει αέρας.

Μπρόκολο και κουνουπίδι: Χρειάζονται ψυγείο, αλλά καλύτερα να τα τοποθετείτε στο συρτάρι των λαχανικών μόνα τους.

Αγγούρια: Να τα αποθηκεύετε σε θερμοκρασία δωματίου, διότι δεν αντέχουν το κρύο και στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλοιώνονται γρήγορα. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τα βάλετε στο ψυγείο, να τα καταναλώσετε εντός 1-3 ημερών. Είναι πολύ ευαίσθητα στο αιθυλένιο, επομένως κρατήστε τα μακριά από τις τομάτες, τα πεπόνια και τις μπανάνες.

Μελιτζάνες: Να τις αποθηκεύετε σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο επί 1-3 ημέρες, εάν πρόκειται να καταναλωθούν αμέσως μετά.

Καρότα: Να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο. Πριν την αποθήκευση, αφαιρέστε το πράσινο κοτσάνι τους, διότι «τραβάει» υγρασία και τα κάνει να μαλακώνουν πολύ γρήγορα. Αν δεν τα καθαρίσετε, βάλτε τα σε ανοικτή πλαστική σακούλα στο συρτάρι των λαχανικών. Αν τα καθαρίσετε, τα κόψετε ή είναι μικρά (baby carrots), θα αντέξουν περισσότερο στο ψυγείο μέσα σε δοχείο γεμάτο νερό, το οποίο θα αλλάζετε συχνά.

Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το μαρούλι, το σπανάκι , τα σέσκουλα κ.λπ. πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Σκόρδα και κρεμμύδια: Να τα φυλάτε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό χώρο, μακριά από άλλα φρούτα και λαχανικά (λόγω της έντονης μυρωδιάς τους). Μην αφαιρείτε τις εξωτερικές προστατευτικές ξηρές μεμβράνες τους. Κρατήστε τα μακριά από τις πατάτες και από το φως.

Μανιτάρια: Να τα φυλάτε στο ψυγείο, χωρίς να τα πλένετε. Γενικώς δεν πρέπει να τα πλένετε, αλλά να τα καθαρίζετε απαλά με νωπό πανί.

Πιπεριές: Να τις φυλάτε σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να τις διατηρήσετε στο ψυγείο επί 1-3 ημέρες, εάν πρόκειται για να τις καταναλώσετε αμέσως μετά. Να καταναλώνετε τις πράσινες πιπεριές εντός μίας εβδομάδας από την αγορά και τις κόκκινες εντός 3-4 ημερών.

Πατάτες, γλυκοπατάτες και κολοκυθάκια: Να τα αποθηκεύετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (π.χ. στο κελάρι ή σε μία αποθήκη). Τοποθετήστε τα σε χάρτινη σακούλα για να «αναπνέουν», μακριά από τα κρεμμύδια και από τα φρούτα που εκπέμπουν αιθυλένιο (π.χ. μήλα, μπανάνες κ.λπ).

Πηγή: iatropedia.gr