Καλπάζει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλο κύμα του κορωνοϊού στο παρελθόν, το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον 4 και Όμικρον 5. 17.000 με 25.000 κρούσματα την ημέρα στα τέλη Ιουλίου περιμένει ο Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με το ECDC, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία -αλλά όχι στις ΜΕΘ- καταγράφουν οι 29 από τις 45 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt), καταγράφεται πάνω από το 1 σε 71 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Οι λοιμώξεις αυξάνονται παντού με ραγδαίο ρυθμό, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται σε 15 χώρες της Ευρώπης με αύξηση άνω του 30%, ενώ επιπλέον 7 χώρες σημειώνουν και αύξηση στον αριθμό των θανάτων.

Στην Ελλάδα τις τελευταίες 10 ημέρες τα κρούσματα παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 60% με 70%, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει και τη θετικότητα στα τεστ στο 6% με 7%, ενώ και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt “ σκαρφάλωσε” στο 1.24 σε πανελλαδικό επίπεδο, με τις μεταλλάξεις 4 και 5 να είναι 4 φορές πιο ισχυρές από τη γρίπη. Σύμφωνα με το επιδημιολογικό εργαλείο καταγραφής και πρόγνωσης της νόσου Covid-19, που έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, cello.org.gr. μόνο 5 Περιφέρειες της χώρας έχουν δείκτη μεταδοτικότητας Rt κάτω του 1, ένδειξη ότι ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τη νόσο σε λιγότερο από έναν άνθρωπο, με αποτέλεσμα την ύφεση και την συρρίκνωση της διασποράς.

Οι 5 περιοχές, στις οποίες σημειώνεται υποχώρηση της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα, είναι η Ιθάκη (0.99), το Άγιο Όρος (0.98), το Κιλκίς (0.89), η Ευρυτανία (0.80), και η Ικαρία (0.73).

“Φλέγονται” 71 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας
Δείκτη Rt πάνω από τη μονάδα -που σημαίνει αντίστροφα αύξηση της διασποράς, με έναν μολυσμένο να κολλάει περισσότερους από έναν– παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή 71 από τις 76 περιφέρειες, με τέσσερις από αυτές να ξεπερνούν το Rt 1.50.

Οι περιοχές που κυριολεκτικά “φλέγονται” είναι οι:

Κως με 1.62
Ζάκυνθος με 1.58
Κάρπαθος – Κάσος με 1.56
Ηράκλειο Κρήτης με 1.53
Άλλες περιοχές με υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας Rt είναι, τα Χανιά (1.49), η Κέρκυρα (1.45), η Λευκάδα (1.45), το Λασίθι (1.43) και η Κάλυμνος (1.42).

Επίσης, η Μύκονος (1.39), η Άνδρος (1.38), το Ρέθυμνο (1.37), η Κοζάνη (1.36) και η Μαγνησία (1.36).

«Ψηλά» και κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας στο 1.24, είναι η Αττική (1.23) και η Θεσσαλονίκη (1.24), και επίσης, η Σύρος (1.28), η Λάρισα (1.26) και η Αχαΐα (1.25).

«Έχουμε καιρό να δούμε τόσο αυξημένο τον δείκτη Rt»
Σχολιάζοντας τα νέα ανησυχητικά ευρήματα, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σημειώνει πως για την επιδεινωμένη εικόνα της πανδημίας και το νέο αυτό κύμα ευθύνονται τα σούπερ μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

«Έξαρση δεν υπάρχει μόνο στα νησιά. Η Αττική έχει έξαρση μεγάλη και ιδιαίτερα στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας. Η Αθήνα έχει κυρίως Όμικρον 4, ενώ τα νησιά -και κυρίως η Κρήτη- έχουν Όμικρον 5», αναφέρει και προσθέτει πως η προηγούμενη παραλλαγή Όμικρον 2, ήταν πολύ πιο “αδύναμη” από τις δύο καινούργιες:

«Έχουμε καιρό να δούμε τέτοιες τιμές Rt. Nα φανταστείτε πως η Όμικρον 2 στο απόγειό της έδινε 1.14 στον δείκτη μεταδοτικότητας κι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει 1.24. Άρα περιμένουμε ανάλογα κρούσματα που σημαίνει μεταξύ 17 και 25 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα στο πικ του κύματος, με αυτούς τους δείκτες μεταδοτικότητας. Αυτό θα συμβεί πιθανότατα στα τέλη Ιουλίου. Εάν και εφόσον δηλώσουμε και μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα, βέβαια», σημειώνει ο επιστήμονας.

Οι επιστήμονες αναμένουν σε περίπου δύο εβδομάδες να αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά και οι θάνατοι. Μάλιστα αυτό ενδέχεται να συμβεί, χωρίς να παρουσιαστεί πίεση στις ΜΕΘ, όπως λένε. Η χαμηλή επίπτωση της νόσου στους υγιείς ανθρώπους θα φέρει μεν πίεση στα νοσοκομεία, αλλά μόνο στις απλές κλίνες Covid-19 και όχι στις ΜΕΘ, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Κινδυνεύουν, ωστόσο, οι άνω των 65 ετών και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και γι’ αυτό δεν αποκλείεται να επισπευσθεί η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής (τέταρτης) δόσης μέσα στο καλοκαίρι.

Πηγή:iatropedia