Το καλοκαίρι έφτασε, όμως, το έργο που ήταν να έχει προχωρήσει ο δήμος για την αναβάθμιση των συντριβανιών της Πάτρας, χαρίζοντας λίγη δροσιά στους θαμώνες των πλατειών της, και δίνοντας στις περιοχές αυτές μια άλλη αισθητική δεν έχει προχωρήσει.

Τρανό παράδειγμα το συντριβάνι στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων που σύμφωνα με τα σχέδια που είχε η δημοτική αρχή θα αναβαθμιζόταν και θα εκσυγχρονιζόταν, με νέους μηχανισμούς που θα του έδιναν την δυνατότητα να αναβλύζουν από αυτά χρωματιστά νερά.

Το συντριβάνι στην Ψηλά Αλώνια λειτουργεί όμως η εικόνα του δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις παρεμβάσεις που ήταν να γίνουν για την αναβάθμιση του, ούτε με εκείνο που λειτουργούσε τα περασμένα χρόνια.

Ένα συντριβάνι που αποτελούσε σημείο αναφοράς για την Πάτρα, για τους θαμώνες και τους κατοίκους της πλατείας, αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης.

Το ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για το συντριβάνι που βρίσκεται σε μία από τις εισόδους του κεντρικού αστικού ιστού της πόλης, απέναντι από την πλατεία Αγίας Σοφίας, στη αρχή της Κωνσταντινουπόλεως. Τίποτα δεν έχει γίνει.

Σε κακή κατάσταση παραμένουν άλλωστε και τα συντριβάνια στην πλατεία Ομονοίας και στην πλατεία Μαρούδα, ενώ ακόμα και στα τρία συντριβάνια που υπάρχουν στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων οι αλλαγές που έγιναν δεν μετέτρεψαν την αισθητική τους ή τουλάχιστον το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο εντυπωσιακό.

Με λίγα λόγια το έργο της αναβάθμισης των συντριβανιών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Μάλλον έμεινε στα συρτάρια. Το περιμένουμε. Ίσως το επόμενο καλοκαίρι…