Σοκαριστικά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν στο β' γύρο και την παράταξη «Μαζί» να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναγκαστεί σε συμβιβασμούς, επιδιώκοντας συμμαχίες, προκειμένου να κατορθώσει την υλοποίηση του προγράμματός του και των μεταρρυθμίσεων που θέλει να ´εφαρμόσει και προκαλούν αντιδράσεις, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και η αναθεώρηση των κρατικών παροχών.

Μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ως «ανήκουστη κατάσταση», η κεντρώα παράταξη του Μακρόν «Μαζί» (“Ensemble”) παρέμεινε μεν η πιο ισχυρή στο γαλλικό κοινοβούλιο, ωστόσο υπέστη σημαντικές απώλειες και έχασε την απόλυτη πλειοψηφία.

Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι τα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «συντριπτική ήττα» και «σεισμό», ενώ πολιτικοί αναλυτές μίλησαν περί «σοβαρής αποτυχίας» για την ομάδα Μακρόν, που έχασε δεκάδες έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία σε αντίθεση με τη σαρωτική νίκη της το 2017.

Νίκη... σαν ήττα για Μακρόν -246 έδρες, μακριά από τις 289 και την απόλυτη πλειοψηφία

Συγκεκριμένα, η παράταξη Μακρόν με ποσοστό 38,6% εξασφάλισε 246 έδρες, 43 λιγότερες μακριά από τις 289 που θα χρειαζόταν για την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεύτερη ισχυρότερη δύναμη και αξιωματική αντιπολίτευση πλέον στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι η αριστερή συμμαχία «Nupes» των Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Κομμουνιστών υπό την «Ανυπότακτη Γαλλία» του νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν, που έλαβε 142 έδρες, σημειώνοντας σημαντική εκλογική επιτυχία.

Αλλά το πιο «εκρηκτικό» αποτέλεσμα της βραδιάς κατέγραψε με ιστορικό ρεκόρ ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν με 89 έδρες, κάτι που θα του επιτρέψει να καταθέτει προτάσεις μομφής (απαιτούνται οι υπογραφές 56 βουλευτών). Τα κέρδη της ακροδεξιάς δείχνουν ότι το κόμμα της Λεπέν κατάφερε να επεκτείνει την επιρροή του πέρα από τα παραδοσιακά του προπύργια στο Πα ντε Καλέ σε ένα μεγάλο τμήμα στη βόρεια και βορειανατολική Γαλλία, αλλά και να επεκταθεί από τα νοτιοανατολικά του προπύργια κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της χώρας και επίσης στη δυτική Γαλλία, περιλαμβανομένης της περιοχής γύρω από το Μπορντό.

Στο στρατόπεδο της παραδοσιακής Δεξιάς, οι Ρεπουμπλικάνοι χάνουν 36 έδρες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή και εκλέγουν 64 βουλευτές, αλλά αποφεύγουν την καταστροφή που προαλειφόταν μετά τη συντριπτική ήττα της υποψήφιάς τους, Βαλερί Πεκρές, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «δεκανίκι» για την προεδρική παράταξη.