Το πρόβλημα που έρχεται στο προσκήνιο κάθε καλοκαίρι τέτοια εποχή, στην Πάτρα, στο κέντρο, αλλά και στις συνοικίες της πόλης, φαίνεται ότι θα μας συνοδεύει και φέτος.
Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με τους κάδους, τόσο τους πράσινους και τους μεταλλικούς, όσο και τους μπλε κάδους ανακύκλωσης που βγάζουν μια έντονη δυσοσμία, όχι μόνο όταν είναι γεμάτοι, αλλά και όταν είναι άδειοι από απορρίμματα.
Σύμφωνα με δημότες οι κάδοι που υπάρχουν σε κάθε γωνία της Πάτρας, εκτός από το ότι σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ζωντανές εστίες μόλυνσης αφού έξω από αυτούς μπορεί να βρει κανείς λογής – λογής σκουπίδια, ζέχνουν, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τι συμβαίνει και υπάρχει αυτή η κατάσταση; Ο δήμος διαθέτει κοντά στους 6.000 κάδους για σύμμεικτα απορρίμματα σε όλη την επικράτεια του και άλλους 2.800 μπλε για υλικά ανακύκλωσης.
Οι κάδοι αυτοί πέρα από το ότι δεν θα πρέπει να γεμίζουν για να μην βγαίνει αυτή η έντονη δυσοσμία προς τα έξω είναι ανάγκη να καθαρίζονται και συχνά. Ο δήμος δεν διαθέτει όμως ούτε τα μηχανήματα, ούτε και το έμψυχο δυναμικό για να τους καθαρίζει όταν πρέπει.
Αποτέλεσμα αυτού είναι οι κάδοι, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τη ζέστη να μυρίζουν και να βγάζουν προς τα έξω μία έντονη δυσοσμία που σίγουρα δεν συμβάλει στην αισθητική της πόλης.
Οι καφέ κάδοι που απουσιάζουν
Το πρόβλημα είναι πιο έντονο με τους πράσινους και τους μεταλλικούς κάδους - παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς είναι καινούργιοι - λόγω των σύμμεικτων σκουπιδιών που συγκεντρώνονται.
Τα σύμμεικτα απορρίμματα εμπεριέχουν πολλές φορές σκουπίδια από τρόφιμα, φρούτα και διάφορα είδη που έχουν να κάνουν με το φαγητό και τα οποία αν υπήρχε ρεύμα ανακύκλωσης με οργανικά απόβλητα θα πήγαιναν στους καφέ κάδους και τότε η κατάσταση ίσως να ήταν καλύτερη.
Δεν υπάρχει όμως για την ώρα στην Πάτρα τέτοιο ρεύμα (και όχι με ευθύνη του δήμου). Αξίζει να αναφέρουμε ότι για το πλύσιμο των κάδων υπάρχουν ειδικά οχήματα. Ο δήμος μέχρι πρότινος είχε μόλις δύο τέτοια οχήματα, ενισχύθηκε στο μεσοδιάστημα και με άλλα, όμως το πρόβλημα που υπάρχει πλέον είναι με το έμψυχο δυναμικό.
Η οδήγηση των οχημάτων αυτών απαιτεί συγκεκριμένο δίπλωμα, κάτι που έχουν δύο με τρεις υπάλληλοι από τους μόνιμους οδηγούς του δήμου στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό είναι ένα ζήτημα για τη συχνότητα που πλένονται οι πάνω από 8.000 κάδοι συνολικά που βρίσκονται στην Πάτρα.