Μέχρι το τέλος της θητείας της η δημοτική αρχή θα έχει ολοκληρώσει το πρότζεκτ για την ανασκευή - κατασκευή των παιδικών χαρών της Πάτρας, ένα πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει από το 2015 και πλέον έχει φτάσει στο τελικό στάδιο της υλοποίησης του.

Το 90% των παιδικών χαρών της Πάτρας έχει ανασκευαστεί με σύγχρονα παιδικά όργανα, με περιφράξεις και όλα όσα προβλέπονται βάση του πιστοποιητικού ασφαλείας που υπάρχει για το ζήτημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από το 2015 δεν υπήρχε ούτε μία παιδική χαρά στην Πάτρα που να έχει πιστοποιητικό ασφαλείας, με αποτέλεσμα το 2014 η δημοτική αρχή να αναγκαστεί να τις κλείσει όλες και να ξεκινήσει το πρότζεκτ αυτό που φτάνει πλέον στην ολοκλήρωση του.

Από τις 120 παιδικές χαρές που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια της Πάτρας έχουν μείνει γύρω στις 20 στην παλιά τους μορφή και αυτές αναμένεται να ανακαινιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Χρήστο Κορδά, ο δήμος όλο αυτό το διάστημα είχε δώσει βάρος στις μεγάλες παιδικές χαρές, σε αυτές δηλαδή που συγκεντρώνονται μαζικά αρκετά παιδιά για να παίξουν και να χαρούν το παιχνίδι, δίνοντας μία δευτερεύουσα σημασία στις πιο μικρές.

Πέρα όμως από την αναβάθμιση των υπαρχόντων παιδικών χαρών της Πάτρας ο δήμος έχοντας προχωρήσει στην εγκατάσταση – τοποθέτηση τους και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, έχει ξεκινήσει να δημιουργεί παρόμοιους χώρους και στα προαύλια των νηπιαγωγείων, τουλάχιστον σε αυτά που υπάρχουν προαύλια γιατί ένα σημαντικός αριθμός των νηπιαγωγείων δεν διαθέτουν.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν αρκετοί δημότες για το ζήτημα των παιδικών χαρών χρειάζεται μια μορφή φύλαξης στους χώρους αυτούς αφού παρατηρείται και εδώ το φαινόμενο των βανδαλισμών.

Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ότι σε ορισμένες παιδικές χαρές που έχουν ανακαινιστεί λείπει το πράσινο και μια ανάλογη αισθητική στον περιβάλλοντα χώρο που να δίνει στα παιδιά ακόμα περισσότερο κίνητρο για παιχνίδι.

Όμως αυτό είναι κάτι που εξαρτάται κυρίως από τους όρους πιστοποίησης και τους κανόνες ασφαλείας που είναι συγκεκριμένοι απαντά από την πλευρά του ο δήμος…