Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρει τρόπο να καταστήσει την τουρκοκυπριακή ηγεσία υπεύθυνη για τον περιορισμό των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς που το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα», στην Κυπριακή Δημοκρατία, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, τόνισε ότι το κέντρο στις Λίμνες θα χρηματοδοτηθεί με ποσό ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σχοινάς είπε – όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ – ότι η επίσκεψη του στην περιοχή το Σάββατο, είναι η συνέχεια του μνημονίου του σχεδίου που υπέγραψε με τον Υπουργό Εσωτερικών στο Προεδρικό τον περασμένο Φεβρουάριο «για μια δομική, διαρθρωτική συνεργασία ΕΕ – Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει ως αφετεριακό σημείο ότι η Κύπρος υφίσταται, υπομένει ένα δυσβάστακτα μεγάλο φορτίο στην διαχείριση του μεταναστευτικού σε σχέση με το μέγεθος και τις δυνάμεις της χώρας».

«Από τον Φεβρουάριο, η επίσκεψη μου αυτή με κάνει με χαρά να διαπιστώνω ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στο Κέντρο «Πουρνάρα» «ήδη η αποσυμφόρηση είναι εμφανής, ήδη συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στις εγκαταστάσεις και βλέπω σημαντική βελτίωση σε θέματα που έχουν να κάνουν και με το χώρο και με τις εγκαταστάσεις και με την αποχέτευση».

Είπε ακόμη ότι «την Δευτέρα θα εγκαινιαστεί και το safe zone που είναι μια σημαντική βελτίωση στις εγκαταστάσεις και το ιατρικό κέντρο το οποίο μόλις επισκεφθήκαμε».

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που έρχεται στη συνέχεια της επίσκεψης του κλιμακίου της DG HOME αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «είναι η δέσμευση μας να χρηματοδοτήσουμε το νέο κέντρο στις Λίμνες με σημαντική κοινοτική βοήθεια, ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ».

Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε «την συνεπή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την ΕΕ, που έχει με επιτυχία οργανώσει μέχρι τώρα περίπου 3.000 επιστροφές ανθρώπων που δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στην ΕΕ».

«Αυτός είναι ο δρόμος και οι επιστροφές θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και πάντα σε συνεργασία με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις ροές μεταναστών από την Πράσινη Γραμμή, o Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι «είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση που έχουμε στην ΕΕ που αφορά άμεσα την διαχείριση του μεταναστευτικού».

Ανέφερε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, πρώτο καθιστώντας την τ/η ηγεσία υπεύθυνη για τον περιορισμό αυτών των ροών».

«Δεν θα αφήσουμε την τ/κ κοινότητα να θεωρεί τον εαυτό της αμέτοχο από όλο αυτό που συμβαίνει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναλάβουν και αυτοί το βάρος των ευθυνών που τους αναλογούν και θα βρούμε τον τρόπο να τους το θυμίσουμε».

Δεύτερο, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «πρέπει να βοηθήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία να οργανώσει την παρουσία της στην πράσινη γραμμή με ένα τρόπο συμβατό φυσικά με το ιδιαίτερο καθεστώς της αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε το πως θα βοηθήσουμε έτσι ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν στην πράσινη γραμμή, να μην επιτρέψουμε το ειδικό καθεστώς να είναι μια αφορμή για να μην γίνουν αυτά που χρειάζονται».

Ο κ. Σχοινάς συνεχάρη τον Υπουργό Εσωτερικών και εξέφρασε ικανοποίηση «για αυτά τα πρώτα βήματα», ενώ ανέφερε ότι θα επιστρέψει σύντομα.

«Σε αυτή την σχέση συνεργασίας, οι επισκέψεις πρέπει να είναι συστηματικές και οι σχέσεις μας πολύ στενές», σημείωσε.