Σημαντική είναι η μείωση των μαθητών που παρατηρείται στα σχολεία όλης της επικράτειας, κυρίως στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, με την Πάτρα και την Αχαΐα να μην αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Κανόνας που έχει να κάνει με την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με την χώρα να γερνάει και να πεθαίνει, παρά να αναζωογονείται και να ανανεώνεται  αφού οι θάνατοι είναι πλέον περισσότερες από τις γεννήσεις.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα το ποσοστό της μείωσης του αριθμού των μαθητών στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά έχει φτάσει το 15% και δείχνει να έχει μία συνεχώς αυξητική τάση, βάση των αιτήσεων και των εγγραφών που γίνονται στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία.

Ειδικότερα, στην Αχαΐα το πρόβλημα της μείωσης των μαθητών είναι έντονο στα σχολεία των πιο απομακρυσμένων περιοχών της περιφερειακής ενότητας ή ακόμα και των ορεινών κοινοτήτων της Πάτρας.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν χρειαστεί να κλείσουν τμήματα και να συγχωνευτούν εξαιτίας της μείωσης των μαθητών. Κάθε χρόνο, σύμφωνα με δασκάλους, τα τμήματα στα σχολεία είναι πιο μικρά αριθμητικά. 

Πάνω σε όλο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην επέκταση του ωραρίου του ολοήμερου σχολείου, με τα παιδιά πλέον που ακολουθούν ένα τέτοιο σχολικό πρόγραμμα να σχολάνε στις 6 το απόγευμα.

Το σκεπτικό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο οι γονείς θα έχουν την δυνατότητα να αφήνουν το παιδί τους στο σχολείο την ώρα που εργάζονται και έτσι δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν για τη φύλαξη του, όπως γίνεται τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πώς το σχολιάζουν οι γονείς

Όμως τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν ως προς τον στόχο της επέκτασης του ολοήμερου τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν λύνεται το δημογραφικό, ούτε δίνονται τα κίνητρα στα νεαρά ζευγάρια για να κάνουν περισσότερα παιδιά.

«Είναι σαν μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μούτρα μας» έλεγαν σε πηγαδάκι σχολιάζοντας το θέμα γονείς. Το δημογραφικό λύνεται αυξάνοντας τους μισθούς στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και γενικότερα καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Ποιος θα πάει να κάνει παιδιά όταν δεν ξέρει πώς θα τα μεγαλώσει; Όταν του δίνονται μισθοί πείνας, όταν γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μείνει άνεργος και να μην βρει δουλειά για αρκετά μεγάλο διάστημα; Η επέκταση του ωραρίου στα ολοήμερα θα μας βοηθήσει;» αναρωτιούνταν οι γονείς...