Όλα είναι έτοιμα για τη γιορτή της χαράς «Δείτε τις μάσκες μας» που διοργανώνει η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Α΄θμιας Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Β΄θμιας Εκπαίδευσης (τμήματα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Πολιτιστικά θέματα).

Με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου και ώρα  19.30 στα Παλαιά Σφαγεία με είσοδο ελεύθερη, θα πέσει επίσημα η αυλαία των δημιουργικών καρναβαλικών εργαστηρίων που έγιναν με μεγάλη επιτυχία αυτή τη σεζόν με τη συμμετοχή 5500 μαθητών από 81 νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, που είχαν ενεργή ανάμειξη μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της κατασκευής καρναβαλικών μασκών. Οι μαθητές με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, ανάλογα με την ηλικία τους, μέσα από ένα πληθωρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξετυλίχτηκε αυτή τη χρονιά, μάθαιναν για την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού, παρακολουθούσαν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα ή παραστάσεις θεάτρου σκιών που συνδέονται με το Καρναβάλι, ενώ εκπαιδεύονταν μέσα σε ένα ψυχαγωγικό πλαίσιο από καταρτισμένους εκπαιδευτές να δημιουργούν οι ίδιοι καρναβαλικές μάσκες έχοντας μια ξεχωριστή καρναβαλική εμπειρία. Ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα παιδιά, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του έργου Sparc, συμμετείχαν σε μια εικονική εμπειρία εστιασμένη στη μασκαράτα, την ξεχασμένη αυτή καρναβαλική τέχνη όπου ο συμμετέχων φορούσε μία ευμεγέθη υπεράνθρωπη κατασκευή και συμμετείχε στα Καρναβαλικά δρώμενα και η οποία ευδοκίμησε στις δεκαετίες του ΄50, του ΄60 και του ΄70. Με τον τρόπο αυτό βίωσαν μία «εκ των έσω» εμπειρία Καρναβαλικής δημιουργίας και ανακάλυψης.

Το πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης «Δείτε τις μάσκες μας» με το οποίο θα ανανεωθεί το ραντεβού για το φθινόπωρο, έχει ως εξής:

7:30 μ.μ  Χαιρετισμός – Εγκαίνια Έκθεσης Μασκών

8:00 μ.μ Παιδική παράσταση «ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ στη νεραϊδούπολη», βασισμένη στο έργο της Αθηνάς Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου από το Θεατρικό Εργαστήρι της Πολυφωνικής

Περιεχόμενο έργου

Πλάσματα της στεριάς, της θάλασσας και τ΄ ουρανού ζωντανεύουν επί σκηνής, συστήνονται με διαφορετικό τρόπο στους μικρούς μας φίλους και ενωμένα φροντίζουν για την ανάπτυξη της Νεραϊδούπολης.

«Όμως κάποιος πεινάει πολύ και σκέφτεται να κάνει μια πράξη φοβερή. Να αρπάξει τα ζωάκια στην πόλη αυτή».

Η παράσταση αναδεικνύει την αξία του κάθε πλάσματος πάνω στη γη και ότι δεν υπάρχει δρόμος για την ευημερία. Η ευημερία είναι ο δρόμος:

Αυτό που θες εσύ

αυτό θέλω και γω,

έναν κόσμο ειρηνικό.

Αυτό που θες εσύ

αυτό θέλω και γω,

έναν κόσμο γεμάτο γέλιο και χορό.

Απευθύνεται σε ηλικίες από 2 έως 102 ετών.

Συντελεστές

Συγγραφή θεατρικού έργου-Σκηνοθεσία: Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου

Επιμέλεια και Κατασκευή Κουστουμιών: Δημήτρης Ράπτης

Videoart: Γιάννης Παππάς

Μελοποίηση στίχων: Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου, Ιάσονας Πανέτας-Φελούρης

Κρουστά: Γιώργος Λαμπράκος

Οι φωτογραφίες είναι του Χάρη Αναγνωστόπουλου.

9:00μ.μ Θεατρικό δρώμενο από το 8ο Γυμνάσιο Πατρών, προβολή βίντεο από τα τμήματα των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, απονομή των βραβείων στους νικητές (βραβευθέντες) των τριών Πανελλήνιων Διαγωνισμών Αφίσας (κεντρική αφίσα Πατρινού Καρναβαλιού 2022, αφίσα Καρναβαλιού των Μικρών 2022, αφίσα  57ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού) και απονομή των βραβείων των νικητών του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Comics Εφήβων με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι, στην αίθουσα εκδηλώσεων - καλλιτεχνικών δράσεων.

Νικητές Πανελλήνιου Διαγωνισμού κεντρικής αφίσας Πατρινού Καρναβαλιού 2022: 1) Κιτσινέλης  Σπυρίδων – Παναγιώτης : 1ο  Βραβείο, 2) Αργυράτος  Ευθύμιος: 2ο Βραβείο, 3) Γκόλα Ευγενία-Εβίτα: 3ο Βραβείο

Νικητές Πανελλήνιου Διαγωνισμού αφίσας Καρναβαλιού των Μικρών 2022:  1) Νικολοπούλου Ελιάνα: 1ο   Βραβείο – Τιμητική Διάκριση, 2) Βάρδας  Δημήτριος: 2ο  Βραβείο – Τιμητική Διάκριση 3) Κιτσινέλης Σπυρίδων-Παναγιώτης: 3ο Βραβείο – Τιμητική Διάκριση

Νικητές Πανελλήνιου Διαγωνισμού αφίσας 57ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού: 1) Σκαρπέτα Μαρία – Νικολίνα:  1ο Βραβείο – Τιμητική Διάκριση, 2)  Σκανδάλη Ευτυχία του Βασιλείου: 2ο Βραβείο –Τιμητική Διάκριση, 3) Κιτσινέλης Σπυρίδων – Παναγιώτης: 3ο   Βραβείο – Τιμητική Διάκριση.

Νικητές 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Comics Εφήβων 2022 με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι: 1) Ιωάννα Παταρόγλου (1o ΓΕ.Λ. Ελευθερίου-Κορδελιού), 2) Ηλίας Μπατιρίδης (Πολύχρονο, τόπος καταγωγής: Τιφλίδα Γεωργίας) και 3) Ιωάννα Ασημακοπούλου (Πάτρα).

Θα προβληθούν όλες οι συμμετοχές από τους πανελλήνιους διαγωνισμούς αφίσας και κόμικς.

9:30μ.μ Χορευτική παράσταση με τίτλο «Η Ωδή της χαράς» σε χορογραφία Όλγας Σπυράκη.

Πρόκειται για μια χορογραφία για την χαρά, διάρκειας περίπου 30  λεπτών.

Η μικρή ιστορία είναι η εξής:

-Τρεις φιγούρες με ντύσιμο και χαρακτηριστικά ανθρώπων καθημερινών – με κουστούμι εργασίας και γκρίζα χρώματα, ξεκινούν να κινούνται σαν να είναι μαριονέτες - σταδιακά ζωντανεύουν και χορεύουν. Αρχικά τους αφυπνίζει ένας καταιγιστικός ήχος ειδήσεων από τα όσα συμβαίνουν  στις μέρες μας.

-Ξάφνου οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος σαν μπάλες κυλάνε στη σκηνή η έρχονται από την κορυφή της σκηνής. Οι τρεις χαρακτήρες αρχίζουν να παίζουν με τους πλανήτες και να χορεύουν και να κάνουν ακροβατικά.

-Κάποια στιγμή ανάμεσα στους πλανήτες αρχίζουν να χορεύουν με συνεχείς περιστροφές, ώσπου σπάει αυτό το παιχνίδι ένας από τους χαρακτήρες.

-Φέρνει μια τρομπέτα και παίζει μια μελωδία που "φέρνει" ένα νέο ηχητικό περιβάλλον για ξέφρενο πάρτι.

-Όλοι οι χαρακτήρες πλέον χορεύουν σαν να είναι σε ένα ξέφρενο πάρτι με χαρά. Σόλο χορογραφία

Στην παράσταση συμμετέχουν 3 χορευτές, ενώ ο σκηνικός χώρος θα διαμορφωθεί με σκηνικά αντικείμενα μπάλες που απεικονίζουν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

10:00μ.μ Ας χορέψουμε όλοι μαζί…