Άνοδος των τιμών υπάρχουν σε ορισμένα φρούτα που δεν είναι της εποχής και που έρχονται στις λαϊκές αγορές της Πάτρας, αλλά και στα μανάβικα της περιοχής από άλλα μέρη της επικράτειας.

Η άνοδος αυτή σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, οι παραγωγοί, αλλά και οι φρουτέμποροι δεν έχει να κάνει με τους ίδιους και τις καλλιέργειες στα χωράφια, όμως γίνονται κυρίως εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων και του μεταφορικού κόστους.

«Τα φορτηγά που μεταφέρουν τα φρούτα για να εμπορευτούν στα μανάβικα ή στις λαϊκές αγορές, καίνε παραπάνω βενζίνη ή πετρέλαιο και είναι λογικό να υπάρχουν αυτές οι αυξήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των παραγωγών των λαϊκών αγορών, Δημήτρης Θανόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αυξήσεις αυτές είναι κυρίως σε φρούτα όπως τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια ή ακόμα και τα βερίκοκα, όμως δεν αποτελούν τον γενικό κανόνα που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη αγορά.

«Κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να μας περάσουν ως γενικό κανόνα την ακρίβεια στα φρούτα, στα λαχανικά και στα κηπευτικά. Δεν ισχύει αυτό, θα έχουν όμως τους λόγους τους που το κάνουν.

Η ακρίβεια αφορά τα εποχικά είδη που έρχονται από παραγωγούς εκτός Αχαΐας. Αντίθετα στα κηπευτικά και τα λαχανικά είναι σχεδόν οι ίδιες με πέρυσι, ενώ αν το ψάξει κανείς θα δει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές είναι πιο χαμηλές από παλιότερα. Για παράδειγμα θα βρει είδη με 1,5 και 2 ευρώ, παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πόσο έχει ακριβύνει το κόστος παραγωγής».

Πάντως, σε ότι αφορά την κίνηση στις λαϊκές αγορές δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο σε σύγκριση με τους προηγούμενες μήνες. «Η κίνηση είναι πεσμένη και ο κόσμος δεν αγοράζει, όχι όμως γιατί είναι ακριβά τα είδη, αλλά γιατί απλά δεν έχει για να καταναλώσει» καταλήγει ο κ. Θανόπουλος.