Θετικά είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από τον εισερχόμενο τουρισμό για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας για το επόμενο δίμηνο τους καλοκαιρινής σεζόν, του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Δυτικής Αχαΐας, Δημήτρη Διαμαντόπουλο, υπάρχει μία αύξηση της προσέλευσης των τουριστών από την γερμανική αγορά, σε σύγκριση με αυτήν του καλοκαιριού του ’21, γεγονός που έρχεται κόντρα στα αρχικές εκτιμήσεις που έλεγαν ότι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία η κίνηση θα είναι στην καλύτερη περίπτωση στο επίπεδο της περσινής χρονιάς.

Θετικά όμως είναι τα μηνύματα που έρχονται και από την αγορά της Πολωνίας που το περασμένο διάστημα ήταν σχεδόν νεκρή αφού είχε επηρεαστεί από τον πόλεμο και κυρίως από το προσφυγικό, καθώς ένα μεγάλο μέρος των Ουκρανών προσφύγων βρήκαν καταφύγιο στη γειτονική τους χώρα.

Σύμφωνα με την τουριστική αγορά υπάρχει μία αύξηση του ενδιαφέροντος από τους Πολωνούς, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του ’21, τη στιγμή μάλιστα που σε άλλες περιοχές της επικράτειας, δεν παρατηρείται αυτή η τάση.

Οι Γερμανοί και οι Πολωνοί θα είναι αυτοί που το φετινό καλοκαίρι στηρίξουν τον εισερχόμενο τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας, στα ξενοδοχεία κυρίως της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας.

Το ερωτηματικό που μένει

Aπό εκεί και πέρα θα υπάρξει σε ένα μικρότερο ποσοστό προσέλευση των Σλοβάκων, των Τσέχων, των Αυστριακών και των Βαλτικών χωρών.

Το αν καλυφθεί όμως το κενό που αφήνουν και αυτό το καλοκαίρι οι Ρώσοι, οι Λευκορώσοι (έχουν εμπάργκο από την Ε.Ε.) και οι Ουκρανοί (λόγω του πολέμου), είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό.

Όσοι πάντως γνωρίζουν καλά τα πράγματα στον τουρισμό θεωρούν ότι αυτό τουλάχιστον  για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας είναι αρκετά δύσκολο…