Έκπληκτοι οι γιατροί στις ΗΠΑ κατέγραψαν περιστατικά παιδιών που έχουν μολυνθεί με τουλάχιστον τρεις ιούς ταυτόχρονα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την νόσο COVID έχουν καταστήσει ευεπίφορο το ανοσοποιητικό τους σύστημα με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα σε ασθένειες που συνήθως «κολλάνε» μόνο το χειμώνα.

Ειδικοί στον τομέα υγείας στις ΗΠΑ δήλωσαν στην εφημερίδα «Washington Post» ότι υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν πολλαπλές ιογενείς λοιμώξεις την ίδια χρονική περίοδο.

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, οι γιατροί συνήθως καταγράφουν μείωση του επιπολασμού της γρίπης και άλλων ιών που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα.

Τώρα όμως παρακολουθούν παιδιά που επισκέπτονται το ιατρείο τους τα οποία έχουν τρεις ιογενείς λοιμώξεις ταυτόχρονα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα των πολιτικών για την πανδημία της νόσου COVID, αφού τα παιδιά δεν εκτέθηκαν στους συνήθεις ιούς της εποχής.

«Παιδιά που νοσηλεύονται σε κλινικές έχουν μολυνθεί με έως και τρεις διαφορετικούς τύπους ιών την ίδια χρονική περίοδο, κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού τους μετά από δύο χρόνια lockdown για τον κορωνοιό φορώντας μάσκα», όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Οι γιατροί πάντως αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και σοβαρού κρυολογήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο Τόμας Μάρει, εμπειρογνώμονας σε θέματα ελέγχου λοιμώξεων και αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο του Yale, υποστήριξε τη Δευτέρα στην αμερικανική εφημερίδα ότι η ιατρική του ομάδα παρακολουθεί παιδιά που έχουν προσβληθεί από έναν συνδυασμό επτά κοινών ιών- ανάμεσά τους αδενοϊό, ρινοϊό, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ανθρώπινο μεταπνευμοϊό, γρίπη και κορωνοϊό.

«Κάποια παιδιά είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα με δύο ιούς και μερικά με τρεις. Αυτό δεν είναι σύνηθες για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και σίγουρα δεν είναι σύνηθες για Μάιο και Ιούνιο», υποστήριξε.

Τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) που έχει στην διάθεσή της η βρετανική εφημερίδα «DailyMail», έδειξαν χαμηλότερα συνολικά επίπεδα λοιμώξεων γρίπης μεταξύ των μικρών παιδιών - αλλά μια ανώμαλη αύξηση που ξεκίνησε πριν από αρκετές εβδομάδες στις αρχές του καλοκαιριού, συνήθως μια νεκρή περίοδος για λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Στο μεταξύ, ορισμένα από τα συνήθη στελέχη της γρίπης φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί, γεγονός που «ενοχλεί» τους επιστήμονες.

Όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί επιστήμονες, η γρίπη επέστρεψε και πάλι, αλλά όχι το στέλεχος γνωστό ως B/Yamagata, το οποίο έχει να εντοπιστεί από τις αρχές του 2020.

«Θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί ή μπορεί να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί στο ανυποψίαστο ανοσοποιητικό μας σύστημα», τόνισαν οι ερευνητές.

Οι γιατροί πλέον αναγκάζονται να επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα πρόληψης και αντιμετώπισης, συνιστώντας προληπτικό εμβολιασμό ασχέτως αν είναι καλοκαίρι.

Για τους ερευνητές, είναι μια ευκαιρία να καταλάβουν εάν τα lockdown και οι κοινωνικές αποστάσεις ευθύνονται για τις μετατοπίσεις της εμφάνισης των ιών και ποιο εξελικτικό πλεονέκτημα μπορεί να ασκεί ο SARS CoV-2 έναντι των αντιπάλων του.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο φυσικό πείραμα», δήλωσε ο Μάικλ Μίνα, επιδημιολόγος και επικεφαλής επιστήμονας στην πλατφόρμα ψηφιακής υγείας eMed.

Ο Mίνα εκτιμά ότι η αλλαγή της εποχικότητας των αναπνευστικών ιών αλλά και η αύξηση της επιθετικότητάς τους εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την προστασία που μας πρόσφερε ο εγκλεισμός στο σπίτι.